Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Οικογενειακό croque monsieur

Δημοσιεύθηκε 9 Ιανουαρίου, 2024

ΥΛΙΚΑ

16 φέτες ψωμί για τοστ
200 γρ. μπέικον, σε κομμάτι
300 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
200 γρ. ζαμπόν
500 γρ. μπεσαμέλ
3 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κυβάκια, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Τοποθετούμε τις φέτες ψωμιού σε ένα ξύλο κοπής και τις πατάμε μία μία καλά με έναν πλάστη, ώστε να γίνουν πιο λεπτές και λίγο πιο μεγάλες.

Κόβουμε τις μισές φέτες στη μέση για να χωρέσουν καλύτερα στη φόρμα.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
Τοποθετούμε τα ⅔ του ψωμιού περιμετρικά στη βάση, τα πλαϊνά και το κέντρο της φόρμας, μέχρι να την καλύψουμε ολόκληρη, ακουμπώντας τη μία φέτα πάνω στην άλλη.
Ρίχνουμε 100 γρ. μοτσαρέλα, το μισό ζαμπόν, 5-6 κ.σ. μπεσαμέλ, το μισό μπέικον και 1 κ.σ. θυμάρι.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία βάζοντας άλλη μια στρώση από τα ίδια υλικά χωρίς το ψωμί. (Αν χρειαστεί κόβουμε τις φέτες ζαμπόν στη μέση.)
Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού.

Πασπαλίζουμε με 50 γρ. μοτσαρέλα και ½ κ.σ. θυμάρι.
Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 25 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Αλείφουμε με ένα πινέλο την υπόλοιπη μπεσαμέλ γύρω γύρω, και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα και το υπόλοιπο θυμάρι.
Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 250°C, μεταφέρουμε μέσα το ταψί και ψήνουμε για ακόμα 5-10 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο κόκκινο χρώμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram