Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Κριτσίνια με μυρωδικά

Δημοσιεύθηκε 27 Απριλίου, 2023

ΥΛΙΚΑ

1 κ.γ. μαγιά ξηρή
100 γρ. νερό, χλιαρό
1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
50 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το άλειμμα του μπολ
2 κ.σ. δεντρολίβανο, φρέσκο
2 κ.σ. ρίγανη, φρέσκια
250 γρ. σκληρό αλεύρι
αλάτι
1 κ.σ. πιπέρι , ροζ, σπασμένο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη σύνθεση
15-20 κλ. δεντρολίβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη μαγιά, το νερό και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε το μπολ στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Λαδώνουμε το εσωτερικό ενός μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε το δεντρολίβανο και τη ρίγανη, και τα ρίχνουμε στο μπολ με τη μαγιά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι, και πλάθουμε για 2-3 λεπτά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.
Μεταφέρουμε το ζυμάρι στο λαδωμένο μπολ.
Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα ώστε να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 20 γρ. και τα πλάθουμε με τα χέρια μας σε μπαστουνάκια μήκους 30 εκ.

Πιάνουμε τις 2 άκρες από μερικά μπαστουνάκια και τις στριφογυρνάμε, και τα υπόλοιπα τα τυλίγουμε γύρω από ένα κλωνάρι δεντρολίβανο.
Τοποθετούμε τα κριτσίνια στο ταψί, το μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
Σερβίρουμε τα κριστίνια με τα συνοδευτικά της αρεσκείας μας.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram