Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Κανελόνια με κιμά και κρέμα γραβιέρας

Δημοσιεύθηκε 7 Αυγούστου, 2023

YΛΙΚΑ

Για τον κιμά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
40 γρ. πελτέ ντομάτας
1 κύβο κότας
400 γρ. χυμό ντομάτας
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
½ κ.γ. κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι, σε σκόνη
1 φύλλο δάφνης
2 κ.σ. μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την μπεσαμέλ
30 γρ. βούτυρο
30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
4 γρ. αλάτι
πιπέρι
1 γρ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Για το λάδι βασιλικού
30 γρ. φύλλα βασιλικού
100 γρ. ηλιέλαιο

Για τη σύνθεση
300 γρ. κανελόνια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
10 γρ. παντζάρι, σε φύτρες
πιπέρι
2 κ.σ. λάδι βασιλικού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γέμιση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τον μοσχαρίσιο κιμά, και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κύβο, τον χυμό ντομάτας, το θυμάρι, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το μπαχάρι και το φύλλο δάφνης, και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά από τη γέμιση.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για την μπεσαμέλ
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε μια σφιχτή πάστα.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σταδιακά σε μικρές δόσεις. Μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση και το μείγμα μας είναι λείο χωρίς γρομπαλάκια, ρίχνουμε την επόμενη δόση.
Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα έτσι ώστε να μη σβολιάσει το μείγμα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να απορροφηθεί τελείως η κρέμα γάλακτος. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες και να είναι κρεμμώδης και λεία.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Για το λάδι βασιλικού
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση.
Ρίχνουμε τα φύλλα βασιλικού και τα αφήνουμε για 5 δευτερόλεπτα.
Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ με νερό και πάγο, και μεταφέρουμε εκεί τα φύλλα βασιλικού με μια τρυπητή κουτάλα.
Σουρώνουμε καλά τον βασιλικό, πιέζοντάς τον με τα χέρια μας ούτως ώστε να φύγει η περιττή υγρασία.
Μεταφέρουμε τον βασιλικό στον πολυκόφτη, προσθέτουμε το ηλιέλαιο και χτυπάμε πολύ καλά για 2-3 λεπτά.
Απλώνουμε ένα τούλι σε ένα σουρωτήρι και περνάμε το λάδι με τον βασιλικό.
Πιέζουμε για να φύγει όλο το λάδι και το μεταφέρουμε σε ένα μπουκάλι. Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο για έναν μήνα.

Για τη σύνθεση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση.
Ρίχνουμε τα κανελόνια και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και κόβουμε το κάθε κανελόνι σε 3 ίσα κομμάτια.
Απλώνουμε σε ένα πιάτο λίγη μπεσαμέλ και τοποθετούμε από πάνω όρθια τα κανελόνια.
Γεμίζουμε όλα τα κανελόνια με τον κιμά.
Περιχύνουμε με λίγη ακόμα μπεσαμέλ. Προαιρετικά μπορούμε να την κάψουμε ελαφρά με ένα φλόγιστρο.
Γαρνίρουμε το φαγητό μας με λίγες φύτρες παντζαριού, πασπαλίζουμε με πιπέρι και λάδι βασιλικού, και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram