Τι θα μαγειρέψεις σήμερα; Κέικ βανίλιας με γιαούρτι

Δημοσιεύθηκε 24 Μαρτίου, 2023

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + έξτρα για το άλειμμα της φόρμας
250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
4 αυγά, μεσαία, σε θερμοκρασία δωματίου
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για το πασπάλισμα της φόρμας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το σερβίρισμα
άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το φτερό ή το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Ενδιάμεσα σταματάμε το μίξερ, παίρνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης ό,τι έχει μείνει στα τοιχώματα του κάδου, και ξαναχτυπάμε.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το γιαούρτι, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλεύρι, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση διαμέτρου 23 εκ.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια κουτάλα.

Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα. Μπορούμε να δούμε αν το κέικ έχει ψηθεί, τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα, και αν αυτή βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.
Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα για 30-60 λεπτά μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram