Τι είναι επιτέλους αυτό το matcha tea;

Δημοσιεύθηκε 31 Δεκεμβρίου, 2021

Το matcha αποτελεί το πιο γρήγορα διαδεδομένο πράσινο τσάι σε σκόνη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία θρεπτικών και αποτοξινωτικών ροφημάτων παγκοσμίως. Γιατί όμως όλος αυτός ο χαμός με αυτό το τσάι;

Matcha σημαίνει κυριολεκτικά «σκόνη τσαγιού». Όπως μαρτυρά και το όνομα του, είναι τσάι σε μορφή πούδρας. Παράγεται από φύλλα πράσινου τσαγιού, τα οποία αναπτύσσονται καλυμμένα με υφάσματα, διαδικασία που τους δίνει καλύτερη γεύση και υφή. Στη συνέχεια, τα φύλλα συλλέγονται με το χέρι, τα περνούν για λίγο από ατμό και μετά τα αποξηραίνουν και τα αφήνουν να ωριμάσουν σε ψυχρό περιβάλλον, που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη γεύση, πριν τα κάνουν πούδρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό πράσινο τσάι, η προετοιμασία του matcha περιλαμβάνει την κάλυψη των φυτών τσαγιού με πανιά σκιάς πριν τη συγκομιδή τους. Αυτό ενεργοποιεί την ανάπτυξη των φύλλων με καλύτερη γεύση και υφή. Τα φύλλα επιλέγονται με το χέρι, μαγειρεύονται στον ατμό για να σταματήσει η ζύμωση. Στη συνέχεια ξηραίνονται και ωριμάζουν σε ψυχρή αποθήκευση, γεγονός που εμβαθύνει τη γεύση. Τα αποξηραμένα φύλλα στη συνέχεια αλέθονται με πέτρα σε λεπτή σκόνη.

Επειδή το matcha παρασκευάζεται από υψηλής ποιότητας τσάι, είναι πιο ισχυρή πηγή θρεπτικών συστατικών σε σχέση με το παραδοσιακό πράσινο τσάι. Εκτός από την παροχή μικρών ποσοτήτων βιταμινών και μετάλλων, το matcha είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Οι πολυφαινόλες έχουν συνδεθεί με την προστασία από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, καθώς και με καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μείωση της αρτηριακής πίεσης και αντιγήρανση. Το τσάι matcha έχει αποδειχθεί σε έρευνα ότι ενισχύει το μεταβολισμό και επιβραδύνει ή σταματά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Περιέχει καφεΐνη

Επειδή καταναλώνουμε ολόκληρα φύλλα στο matcha, μπορεί να πάρουμε τρεις φορές περισσότερη καφεΐνη από ένα φλιτζάνι τσάι. Περίπου δηλαδή την ίδια ποσότητα με ένα φλιτζάνι καφέ.

Οι λάτρεις του Matcha λένε ότι σε σύγκριση με τον καφέ, το matcha δημιουργεί μια «εγρήγορση ηρεμίας» λόγω μιας φυσικής ουσίας που περιέχει που ονομάζεται θειανίνη, η οποία προκαλεί χαλάρωση χωρίς υπνηλία. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να καταναλώνετε κάθε μορφή καφεΐνης (συμπεριλαμβανομένου του matcha) τουλάχιστον έξι ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι, για να εξασφαλίσετε έναν καλό βραδινό ύπνο.

matcha 1

Παραδοσιακά συνδέεται με τον διαλογισμό

Η προετοιμασία του τσάι matcha είναι το επίκεντρο των ιαπωνικών τελετών τσαγιού και έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με το Zen. Αυτός είναι πιθανότατα ένας λόγος που το τσάι αυτό γίνεται τόσο δημοφιλές, καθώς ο διαλογισμός γίνεται όλο και πιο mainstream.

H ποιότητα του ποικίλλει

Η γεύση του matcha είναι δυνατή και χαρακτηρίζεται ως umami. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να περιέχει γλυκαντικές ουσίες. Οι ειδικοί στο τσάι προειδοποιούν επίσης ότι με το matcha, η ποιότητα είναι το κλειδί και έχει κόστος. Με άλλα λόγια, το ποιοτικό, φρέσκο, καθαρό τσάι matcha είναι ακριβό. Μια χαμηλή τιμή μπορεί να είναι ένδειξη για ένα προϊόν κακής ποιότητας.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram