Τι έγινε σαν σήμερα -12/10- ανά τον κόσμο!

Δημοσιεύθηκε 12 Οκτωβρίου, 2023

1940: Στη Ρουμανία, οι δυνάμεις των ναζί μπαίνουν στο Βουκουρέστι.

1944: Η Αθήνα και ο Πειραιάς απελευθερώνονται από τους ναζί. Τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα. Ο λαός κατεβαίνει στους δρόμους και πανηγυρίζει την υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη, ύστερα από 1.264 μέρες σκλαβιάς. Στις 9:45 π.μ. μαχητές του ΕΛΑΣ υψώνουν στην Ακρόπολη τη γαλανόλευκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1960: Οι τηλεθεατές στην Ιαπωνία γίνονται απροσδόκητα μάρτυρες της δολοφονίας του Ινεγίρο Ασανούμα, αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος μαχαιρώνεται και σκοτώνεται κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδίδεται ζωντανά.

1970: Αίτηση ίδρυσης του «Σωματείου Ταλαιπωρημένων Συζύγων» καταθέτουν 20 Αθηναίοι στο Πρωτοδικείο.

1984: Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται στόχος δολοφονικής επίθεσης. Βόμβα του ΙΡΑ «κόβει» στα δύο το «Grand Hotel» στο Μπράιτον, όπου διαμένει η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της, που βρίσκονται εκεί για το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος. Σκοτώνονται πέντε άτομα και ακρωτηριάζονται ή τραυματίζονται βαριά πολλά άλλα, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νόρμαν Τέμπιτ. Η Θάτσερ δεν αλλάζει καθόλου το πρόγραμμά της και την άλλη ημέρα θα εκφωνήσει κανονικά την προγραμματισμένη της ομιλία.

2003: Ο Μικαέλ Σουμάχερ γίνεται ο πρώτος πιλότος της Formula 1 που κατακτά έξι πρωταθλήματα στον θεσμό.

2021: Η αμερικανική υπηρεσία streaming Netflix, η μεγαλύτερη εταιρεία ψυχαγωγίας στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, επιβεβαιώνει ότι η νοτιοκορεατική τηλεοπτική σειρά Squid Game είναι το πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση παγκοσμίως, καθώς την έχουν δει περισσότεροι από 111 εκατομμύρια λογαριασμοί από την κυκλοφορία της τον Σεπτέμβριο.

2021: Οι αστρονόμοι της NASA ανακοινώνουν την ανακάλυψη του TIC 257060897b, ενός εξωπλανήτη Hot Jupiter, ο οποίος είναι 50% μεγαλύτερος και 30% λιγότερο μαζικός από τον Δία. Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση του δορυφόρου Transiting Exoplanet Survey Satellite.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram