Τι έγινε σαν σήμερα -10/4- ανά τον κόσμο!

Δημοσιεύθηκε 10 Απριλίου, 2023

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

1826: Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο. Το γεγονός συμβαίνει τη νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας. Οι Έλληνες ανατρέπουν όποιον βρουν μπροστά τους και προχωρούν, αφήνοντας πίσω πολλούς νεκρούς. Την πορεία τους συνόδευσαν δύο εκρήξεις από την πόλη. Η πρώτη στους υπονόμους και η άλλη από την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης με τον ηρωικό Χρήστο Καψάλη. Η ελληνική πλευρά μετρά αρκετές απώλειες. Από τους 3.000 στρατιωτικούς που παίρνουν μέρος στην έξοδο, μόνο 1.300 θα σωθούν. Οι υπόλοιποι 1.700 σκοτώνονται στις συμπλοκές της εξόδου. Από τις γυναίκες, 13 μόνο Σουλιώτισσες σώνονται και από τα παιδιά τρία ή τέσσερα. Οι απώλειες των Τουρκοαιγυπτίων υπολογίζονται σε 5.000. Η θυσία του Μεσολογγίου, που επί 12 ολόκληρους μήνες αντιστάθηκε ηρωικά, θα πλημμυρίσει τους άλλους Έλληνες και τους Ευρωπαίους με αισθήματα θαυμασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1835: Το «Κεντρικόν Σχολείον», το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους, μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα.

1912: Ο Τιτανικός σαλπάρει από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για το παρθενικό και μοναδικό του ταξίδι.

1970: Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ανακοινώνει τη διάλυση των Beatles. Δεν πρόκειται να ηχογραφήσω ή να εμφανισθώ ξανά με τους Beatles ή να γράψω μουσική με τον Τζον» αναφέρει στη γραπτή του δήλωση. Γεμάτος οργή, ο Τζον Λένον ανταπαντά: «Ο Πολ δεν έφυγε από το συγκρότημα, εγώ τον απέλυσα».

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram