Περπάτημα: 3 μυϊκές ομάδες που γυμνάζεις και δεν το ξέρεις καν

Δημοσιεύθηκε 25 Νοεμβρίου, 2023

Το περπάτημα θεωρείται γενικά μια εξαιρετική άσκηση για τους γλουτούς, τους μηριαίους και τους γοφούς, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, γυμνάζει επίσης αρκετές απροσδόκητες μυϊκές ομάδες.

Το μοτίβο κίνησης στο περπάτημα είναι αρκετά περίπλοκο και σε αυτό εμπλέκονται περισσότεροι μύες από ό,τι μπορεί να πιστεύεις. Κάθε κύκλος βάδισης αποτελείται σύμφωνα με το American Bone Health από δύο μίνι κύκλους: Την αρχική αιώρηση και την τελική στάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη φάση της αρχικής αιώρησης, το πόδι αφήνει το έδαφος και αρχίζει να κινείται στον αέρα, ενώ στην τελική στάση το πόδι είναι έτοιμο να φύγει από το έδαφος, για το επόμενο βήμα. Κατά τη διάρκεια κάθε βόλτας με τα πόδια, λοιπόν, υπάρχουν πολλοί μύες που δουλεύουν σκληρά. Και όχι μόνο οι προφανείς. Όλοι σκέφτονται το περπάτημα ως προπόνηση για το κάτω μέρος του σώματος. Και ενώ σίγουρα γυμνάζεις τους μύες των ποδιών (τους τετρακέφαλους, τους μηριαίους, τις γάμπες και τους γλουτιαίους) στην πραγματικότητα, το περπάτημα είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για όλο το σώμα.

Παρακάτω, θα βρεις τρεις απροσδόκητες μυϊκές ομάδες τις οποίες γυμνάζεις σε κάθε σου βόλτα, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις.

Τρεις απροσδόκητες μυϊκές ομάδες που γυμνάζεις στο περπάτημα

Πρόσθιος κνημιαίος μυς

Αυτός ο μυς τρέχει κατά μήκος του εξωτερικού του οστού της κνήμης. Όταν απλώς περπατάμε με τον συνηθισμένο μας ρυθμό, τις περισσότερες φορές δεν παρατηρούμε καν αυτόν τον μυ. Αλλά όταν αρχίζεις να επιταχύνεις, αυτή η αίσθηση «καψίματος» που μπορεί να νιώσεις είναι επειδή γυμνάζεις τον πρόσθιο κνημιαίο μυ. Όσο πιο γρήγορα περπατάς, τόσο περισσότερα βήματα κάνεις και τόσο πιο σκληρά γυμνάζεται.

Κοιλιακοί μύες

Όταν περπατάς, ο πυρήνας σου πρέπει να είναι σταθερός και όρθιος. Κάτι που για να συμβεί, χρειάζονται πολλοί μύες μυϊκή εμπλοκή. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, οι κοιλιακοί  μύες του σώματος, εργάζονται πολύ πιο σκληρά απ’ όσο νομίζεις κάθε φορά που περπατάς.

Έχοντας λοιπόν αυτό κατά νου, μπορείς να δώσεις λίγη περισσότερη προσοχή στην εμπλοκή του πυρήνα σου καθώς προχωράw προς τα εμπρός, ιδιαίτερα μπροστά σε μία ανηφόρα ή μία κατηφόρα.

Οι μύες της άνω πλάτης

Εάν συνηθίζεις να κουνάς τα χέρια σου ενώ περπατάς, σου έχουμε πολύ καλά νέα. Η κίνηση των χεριών στο περπάτημα, όχι μόνο σε βοηθά να δώσεις ώθηση στο σώμα σου, αλλά ταυτόχρονα γυμνάζεις και τους μύες της πλάτης σου. Προχώρησε, λοιπόν με λίγη περισσότερη κίνηση στα χέρια σου και δες τα αποτελέσματα.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram