Οι επιπτώσεις του καφέ στον ύπνο

Δημοσιεύθηκε 15 Οκτωβρίου, 2023

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως οι λάτρεις του καφέ ζουν περισσότερο και διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου, ηπατικών παθήσεων, κατάθλιψης και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Τα ευρήματα νέας μελέτης ωστόσο, είναι και καλά και κακά για τους λάτρεις του καφέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μελέτη έδειξε πως ο καφές έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, καθώς ωθεί τους ανθρώπους να κινούνται περισσότερο, κάνοντας κατά μέσο όρο περίπου 1.000 βήματα περισσότερα την ημέρα.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο καφές συνδέεται με την απώλεια περίπου 36 λεπτών νυχτερινού ύπνου ημερησίως, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο λιγότερος είναι ο ύπνος.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης την επίδραση του καφέ στο αίσθημα καρδιακών παλμών, που εκδηλώνεται σαν «φτερούγισμα» ή αρρυθμία στο στήθος και αποτελεί συνηθισμένη εμπειρία για τους καταναλωτές καφέ.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι στους υγιείς άνδρες και γυναίκες ο καφές δεν προκαλούσε κολπικές έκτακτες συστολές όπως αποκαλούνται, σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις των ειδικών πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί παρενέργεια της πρόσληψης καφεΐνης.

Παρόλα αυτά, ο καφές μπορεί να προκαλέσει έκτακτες κοιλιακές συστολές, μια μορφή αρρυθμίας που εμφανίζεται τόσο σε ασθενείς με καρδιοπάθεια, όσο και σε υγιείς ανθρώπους.

Οι ΕΚΣ συνήθως συμβαίνουν χωρίς ιδιαίτερο λόγο, μπορεί να εκδηλωθούν σε άτομα που εκτίθενται σε άγχος ή μετά από καφέ, άσκηση, αλκοόλ, και παρότι είναι ανησυχητικοί για τον πάσχοντα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως στους υγιείς ανθρώπους δεν πρέπει να αποτελούν αιτία σοβαρής ανησυχίας.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram