Οι δύο ασκήσεις που μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Δημοσιεύθηκε 10 Οκτωβρίου, 2023

Η αρτηριακή πίεση έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το επεισόδιο, την καρδιακή ανεπάρκεια και γενικά τη θνησιμότητα από πολλές και διαφορετικές αιτίες.

Από την άλλη, η προσπάθεια μείωσης των αυξημένων επιπέδων πίεσης, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής: ισορροπημένη διατροφή, συστηματική γυμναστική ή γρήγορο περπάτημα, απαλλαγή από κάθε είδους κακή συνήθεια (τσιγάρο, αλκοόλ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά τη γυμναστική όμως, ποιο είναι συγκεκριμένα αυτό το είδος άσκησης που μειώνει την αρτηριακή πίεση; Το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει στην αερόβια προπόνηση και πολύ λογικό. Είναι άλλωστε αυτή που συστήνουν οι γιατροί.

Μία νέα, βρετανική έρευνα ωστόσο που διεξήχθη από τα πανεπιστήμια του Κάτενμπερι και του Λέστερ κατέληξε σε ένα διαφορετικό συμπέρασμα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η σανίδα (plank) και το κάθισμα με στήριξη στον τοίχο (wall sit) είναι οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Και οι δύο ανήκουν στην κατηγορία των ισομετρικών ασκήσεων, που δεν περιλαμβάνουν καμία κίνηση των μυών.

https://youtu.be/pSHjTRCQxIw

Ισομετρική είναι κάθε άσκηση που το σώμα βρίσκεται σε σταθερή θέση, χωρίς να κουνιέται για μερικά δευτερόλεπτα ή λεπτά – μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι καθόλου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δυνατά και έντονα είδη εκγύμνασης, που ενώ δεν κουνιέσαι, δε σηκώνεις βάρη ή δεν τρέχεις, το σώμα γυμνάζεται στην ολότητά του, κυριολεκτικά και μάλιστα, πολύ πιο έντονα και βαθιά με τους μυς να συσπώνται και να προσπαθούν να κρατήσουν σταθερότητα και ισορροπία. 

Όπως έδειξε η έρευνα, που άντλησε στοιχεία από 270 κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 15.827 άντρες και γυναίκες, η σανίδα και το wall sit ήταν σχεδόν δύο φορές πιο αποτελεσματικές σε σύγκριση με τις αερόβιες ασκήσεις τύπου ποδήλατο, γρήγορο περπάτημα, cardio προπόνηση, διάδρομος. 

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις της αερόβιας προπόνησης και των ισομετρικών ασκήσεων τόσο στη συστολική αρτηριακή πίεση, που μετρά την αρτηριακή πίεση όταν η καρδιά χτυπά, όσο και στη διαστολική αρτηριακή πίεση, που μετρά την αρτηριακή πίεση μεταξύ των παλμών σε φάση ηρεμίας

https://youtu.be/y-wV4Venusw

Διαπίστωσαν λοιπόν σημαντικές μειώσεις τόσο στη μία όσο και την άλλη μετά από όλα τα είδη άσκησης. Τη μεγαλύτερη μείωση όμως, σχεδόν τη διπλάσια, κατάφεραν να πετύχουν μόνο οι ισομετρικές ασκήσεις. Ο λόγος; 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν οι μυς χαλάρωναν μετά τη σανίδα ή το wall sit, προκαλούταν μεγάλη ροή αίματος μέσω των αγγείων, η οποία ουσιαστικά έδινε το έναυσμα για να βελτιωθεί και να ρυθμιστεί η κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό συνολικά.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram