Καις θερμίδες με ένα απλό ντούζ; Κι όμως!

Δημοσιεύθηκε 11 Νοεμβρίου, 2023

Το κρύο μόλις ξεκίνησε και βάζω στοίχημα ότι γυρνώντας από τη δουλειά σήμερα θα δυσκολευτηκες αρκετά να αντισταθείς στη χουχουλιάρικη κουβέρτα σου. «Ποιος τρέχει τώρα στο γυμναστήριο;», θα πεις σίγουρα στον εαυτό σου κι εγώ σου λέω… Ποιος τρέχει γενικά;

Θέλεις, ωστόσο, να ασκηθείς, να χάσεις τις θερμίδες που κατανάλωσες σήμερα όλη μέρα. Σε κατανοώ απόλυτα, αλλά μην αγχώνεσαι! Υπάρχει λύση και είναι και απολαυστική, μάλιστα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανάψεις τον θερμοσίφωνα, να γεμίσεις την μπανιέρα με καυτό νερό και να μπεις μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος να το πίστευε ότι ένα καυτό μπάνιο ισοδυναμεί με 30 λεπτά περπάτημα και άρα με την απώλεια περίπου 140 θερμίδων! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Temperature και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Loughborough της Αγγλίας.

Για να καταλάβεις, οι ερευνητές ζήτησαν από 14 ανθρώπους να κάνουν ποδήλατο για 60 λεπτά και μετά να καθίσουν στο μπάνιο μέσα σε καυτό νερό για 60 λεπτά. Παρακολουθώντας την καύση θερμίδων στο 60ό λεπτό, τελικά διαπίστωσαν ότι απλά με το να κάθεσαι στο καυτό νερό της μπανιέρας μπορείς να κάψεις 50 θερμίδες την ώρα. Αν, βέβαια, επιλέξεις τη σάουνα μπορούν να καούν ως και 140 θερμίδες, όσες δηλαδή αντιστοιχούν σε μισή ώρα περπάτημα.

Το καυτό μπάνιο μειώνει και την αρτηριακή πίεση
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Physiology ανακάλυψε ότι τα συχνά καυτά μπάνια μετά από 8 εβδομάδες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι πιθανόν λόγω της αύξησης του μονοξειδίου του αζώτου -το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία- μειώνεται και η αρτηριακή πίεση.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram