Η καλύτερη ώρα να γυμναστείς

Δημοσιεύθηκε 8 Απριλίου, 2023

Είναι πολλοί εκείνοι που λένε ότι η πρωινή γυμναστική είναι ό,τι καλύτερο για τη σωματική και ψυχική υγεία. Κι αυτό, γιατί – σύμφωνα με τα λεγόμενά τους- σε κάνει να ξεκινάς τη μέρα σου με κέφι, με ενέργεια και όρεξη να βγάλεις κάθε υποχρέωση εις πέρας.

Ωστόσο, η αλήθεια απέχει πολύ από αυτήν την πεποίθηση. Και πρόσφατη έρευνα το αποδεικνύει. Ειδικότερα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 90.000 άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι το απόγευμα είναι η καλύτερη ώρα για workout και η ώρα εκείνη κατά την οποία η γυμναστική μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απογευματινή άσκηση είναι το μυστικό της μακροζωίας
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Nature Communications, η άσκηση τις απογευματινές ώρες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ρίσκου του πρόωρου θανάτου περισσότερο από το να γίνονταν οι προπονήσεις πρωινές ή βραδινές ώρες. Οι περίπου 90.000 συμμετέχοντες, αφού φορούσαν έναν ιχνηλάτη δραστηριότητας για μια εβδομάδα, οργανώθηκαν σε ομάδες ανάλογα με το πόσο συχνά και πότε επέλεγαν να μετακινηθούν.

Μετά από 7 χρόνια, οι ερευνητές συνέκριναν τα μοτίβα κίνησης με τα αρχεία θνησιμότητας και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν μέτρια έως έντονη σωματική άσκηση έζησαν περισσότερο από εκείνους που σπάνια ασκούνταν. Αυτοί, όμως, που αθλούνταν στη μέση της ημέρας, δηλαδή, το απόγευμα, έζησαν περισσότερο.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες (κυρίως οι άνδρες και οι ηλικιωμένοι) που ασκούνταν μεταξύ 11 π.μ. και 5 μ.μ. έδειξαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, καθώς και μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, που σημαίνει ότι όσοι έκαναν γυμναστική το απόγευμα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που γυμνάζονταν πρωί ή βράδυ. Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι η απογευματινή άσκηση είναι και ένα μεγάλο μυστικό μακροζωίας.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram