Ανακοίνωση για την τοποθέτηση μελισσοκυψελών από το δασαρχείο Χαλκίδας

Δημοσιεύθηκε 7 Ιουλίου, 2023

Το Δασαρχείο Χαλκίδας στα πλαίσια της αντιπυρικής προστασίας για το έτος 2023, υλοποιεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (πρόγραμμα ΑΝΤΙΝΕROII) εγκεκριμένες δασικές μελέτες που αφορούν εργασίες ειδικών δασοτεχνικών έργων -καθαρισμοί και απομάκρυνση δασικής βλάστησης- στα δασικά οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής αρμοδιότητας του, καθώς και την συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 13.000.000 ευρώ.

Οι εργασίες θα εκτελεστούν κατά μήκος του δασικού οδικού δικτύου με την ύπαρξη μεγάλου αριθμού δασεργατών, συνεργείων οχημάτων και μηχανημάτων έργου (GRADER, ελαστιχοφόρων φορτωτών, προωθητήρων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως εκ τούτου η εύρυθμη υλοποίηση των έργων και εργασιών αυτών καθιστά απαραίτητη τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων στις περιοχές ευθύνης τους αναλόγως των θεσμικών ή επαγγελματικών αρμοδιοτήτων τους (Περιφερειακή Ενότητα Στερεάς Ελλάδας, Δήμοι, Α.Δ.Σ., υλοτόμοι, ρητινεργάτες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι,κλ.π.).

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η τοποθέτηση μελισσοκυψελών, χωρίς άδεια από την Δασική Αρχή και χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις (προσανατολισμός εισόδου μελισσών στον δρόμο, μικρή απόσταση από τους δρόμους). Οι ενέργειες αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα την δυσκολία εκτέλεσης των έργων καθώς και την δημιουργία επικινδυνότητας της υγείας των διερχόμενων πολιτών (τσιμπήματα, κλ.π.).

Επειδή η αντιπυρική προστασία και θωράκιση των δασικών εκτάσεων αρμοδιότητας μας, αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το Δασαρχείο Χαλκίδας και είναι ευθύνη όλων μας, παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι:

  • Να επικοινωνήσουν με το Δασαρχείο Χαλκίδας έτσι ώστε να απομακρύνουν τις κυψέλες άμεσα από τον τόπο των εργασιών.
  • Να υπάρξει συνεννόηση με την Υπηρεσία ώστε να υποδειχθούν πιθανές θέσεις εντός δασικών εκτάσεων για τοποθέτηση μελισσοκυψελών για την αποφυγή έννομων συνεπειών.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram