Τρία πράγματα που δεν πρέπει να αμελεί ένας μπαμπάς

Δημοσιεύθηκε 18 Ιουνίου, 2020

Ποια είναι τα πράγματα που κάνουν έναν καλό μπαμπά καλύτερο; Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις ή πρακτικές που μπορεί κανείς να ακολουθήσει ή να υιοθετήσει στην προσπάθειά του να γίνει καλύτερος γονιός.

Καθεμία λειτουργεί διαφορετικά ενώ αναμένεται να λειτουργήσουν διαφορετικά για κάθε γονιό, γεγονός που μπορεί να επηρεαστεί και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του παιδιού. Κάθε προσέγγιση, όμως, ξεκινά από το τρίπτυχο της αγάπης, της μάθησης και της συνεχούς καθοδήγησης. Αυτό το τρίπτυχο επιτρέπει στους μπαμπάδες να βελτιώνονται και για αυτό θα ήταν καλό να μην το αμελείτε, ακόμα και αν οι υποχρεώσεις «κατακλύζουν» το πρόγραμμά σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Αγάπη
Η θετική επίδραση της αγάπης του πατέρα προς το παιδί μπορεί να κρατήσει για αρκετές γενιές. Θα ήταν καλό, λοιπόν, να υπενθυμίζετε στα παιδιά πόσο τα αγαπάτε, δηλώνοντάς τους λεκτικά πόσο υπερήφανοι είστε για αυτά. Εκτός από τις λεκτικές δηλώσεις, δοκιμάστε μικρές και αυθόρμητες πράξεις αγάπης, όπως το να τους φτιάξετε το αγαπημένο τους φαγητό ή να τους αφήσετε ένα σημείωμα ενθάρρυνσης στην τσάντα τους για το σχολείο. Φυσικά, η αγάπη ξεπερνά τα λόγια. Ο καθορισμός κανόνων και ορίων με στόχο την πειθαρχία είναι κάτι που επιτρέπει στα παιδιά να γνωρίζουν ότι εκτιμώνται και προστατεύονται, ακόμα και δεν το αντιλαμβάνονται εξαρχής. Μεγαλώνοντας θα σας ευχαριστούν με τον δικό τους τρόπο, καθώς τους χαρίσατε τα απαραίτητα εφόδια αυτοπειθαρχίας και αυτοεκτίμησης, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν καθ’όλη την διάρκεια της ζωής τους

2. Μην σταματάτε να μαθαίνετε
Η ζωή συνεχίζεται, τα παιδιά μεγαλώνουν και εσείς θα ήταν καλό να προσαρμόζεστε συνεχώς στις νέες αλλαγές που θα προκύψουν. Ως γονείς, θα ήταν καλό να προσπαθήσετε να συνεχίσετε να μαθαίνετε, δίχως να επαναπαύεστε στην πρότερη γνώση σας. Ισχυρό κίνητρο σε αυτήν την διαδικασία αποτελούν τα παιδιά, τα οποία μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα και εξελίσσονται ραγδαία. Μαζί τους μπορείτε να μάθετε και εσείς, καθώς έτσι θα ενισχύσετε την σύνδεσή σας μαζί τους ενώ θα διατηρήσετε ανοιχτούς και τους διαύλους επικοινωνίας. Ένας μπαμπάς που μαθαίνει διαρκώς, μένει δίπλα στις εξελίξεις και άρα δίπλα στο παιδί, έτοιμος να το βοηθήσει ή να το στηρίξει όποτε και όπως το χρειαστεί.

3. Η δύναμη της συνεχούς καθοδήγησης
Ο τρόπος που ενσωματώνει κανείς την αγάπη του και την όρεξη για μάθηση στην καθημερινότητα αποτελεί μία αντιπροσωπευτική έκφραση της καθοδήγησής του. Η καθοδήγηση δεν έχει να κάνει με την τυφλή ηγεσία αλλά πολύ περισσότερο με την ελευθερία των παιδιών να αναλάβουν ρόλους και ευθύνες ανάλογες με την ηλικία τους. Οι μικρές συζητήσεις σας όπως και άλλοι τρόποι με τους οποίους εμπλέκεστε στην καθημερινότητα των παιδιών αποτελούν μια ισχυρή καθοδήγηση, που δύναται να επηρεάσει τα παιδιά πολύ περισσότερο από αυτό που συνειδητοποιούμε. Μερικές φορές τα πιο προφανή και συνήθη καθήκοντα μπορεί να έχουν την μεγαλύτερη επιρροή στα παιδιά.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram