Οι τρεις θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους οι σχέσεις αποτυγχάνουν

Δημοσιεύθηκε 7 Νοεμβρίου, 2023

Οι σχέσεις είναι ζωντανοί οργανισμοί και μόνο έτσι θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε. Αν τις φροντίσεις και τις περιποιηθείς θα ανθίσουν και θα σου προσφέρουν σπουδαία πράγματα, αν τις παρατήσεις θα μαραθούν και πιθανότατα να οδηγηθούν στην καταστροφή. Αυτό λοιπόν συμβαίνει και με κάθε σχέση που αποτυγχάνει, η οποία μπορεί να είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, αλλά καλώς ή κακώς στην πορεία κάτι χάλασε.

Πολλές φορές έχεις στύψει το μυαλουδάκι σου για να βρεις τι μπορεί να έφταιξε και γιατί συνέβη αυτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι απαντήσεις βρίσκονται-όχι εκεί έξω-αλλά στον ίδιο σου τον εαυτό. Στα λάθη που έκανες και δεν συνειδητοποίησες και στα προβλήματα που έβλεπες και προσπαθούσες να μη βλέπεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και επειδή το θέμα σε αφορά-και φυσικά μας αφορά και εμάς-πολύ, καταλήξαμε στους τρεις θεμελιώδεις νόμους για τους οποίους οι σχέσεις τελικά καταστρέφονται… οι οποίοι αν το καλοσκεφτείς… περικλείουν και όλους τους άλλους!

Η άρνηση αποδοχής του άλλου
Είναι η παγίδα στην οποία πέφτουμε όλοι ή… σχεδόν όλοι! Στην αρχή μιας σχέσης έχουμε την τάση να αγνοούμε μικρές λεπτομέρειες, είτε από έρωτα, είτε από ενθουσιασμό, είτε από όλα μαζί. Στη συνέχεια ωστόσο, και όσο ο καιρός περνάει, έρχονται στην επιφάνεια άλλα προβλήματα ή μάλλον έρχονται στην επιφάνεια τα προβλήματα που προϋπήρχαν αλλά το πάθος κάλυπτε. Είναι ακριβώς η στιγμή, που συνειδητοποιούμε ότι το τόσο ιδανικό μας ταίρι, δεν είναι τελικά αυτό που πιστεύαμε, και ότι σε περίπτωση που συνεχίσει να… είναι έτσι, η σχέση έχει ημερομηνία λήξης.

Και σε ρωτάω εγώ: Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ένας άνθρωπος, ιδίως αν δεν το θέλει; Επίσης, μήπως αυτός σου έδειξε τον πραγματικό του χαρακτήρα εξ’ αρχής, κι εσύ απλά δεν πρόσεχες τις λεπτομέρειες; Μήπως απλά αρνείσαι να αποδεχθείς τον άλλο έτσι όπως ακριβώς είναι και είσαι διατεθειμένη να κάνεις τα πάντα προκειμένου να τον αλλάξεις; Λυπάμαι αλλά μόλις έχασες!

Η έλλειψη εμπιστοσύνης
Ο μεγάλος Hemingway είχε πει: Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις αν μπορείς να εμπιστεύεσαι κάποιον… είναι να τον εμπιστευτείς! Και μάλλον είχε δίκιο! Ζούμε σε καιρούς περίεργους με κοινωνίες απρόσωπες και ανθρώπους αποξενωμένους. Η πανδημία μάλιστα βοήθησε ιδιαίτερα στην επιδείνωση της κατάστασης, μιας και η ανθρώπινη επαφή ενοχοποιήθηκε όσο τίποτε άλλο.

Κάπως έτσι λειτουργούν και τα ζευγάρια: Ο φόβος της απιστίας και της προδοσίας, γίνεται τελικά μεγαλύτερος από την ίδια την απιστία και την προδοσία, με αποτέλεσμα η σχέση να δηλητηριάζεται χωρίς στην ουσία να υπάρχει λόγος. Πόσες σκηνές ζηλοτυπίες από το πουθενά, και πόσες ώρες αγωνίας σου έχει προσφέρει η έλλειψη εμπιστοσύνης στον σύντροφό σου; Μάλλον πολλές ή τουλάχιστον τόσες, ώστε η κρίση σου να θολώνει και τελικά να βλέπεις ή να αισθάνεσαι πράγματα και καταστάσεις που δεν υπάρχουν καν!

Η απουσία επικοινωνίας
Και πάμε ίσως στον πιο θεμελιώδη νόμο των σχέσων: Την επικοινωνία (φυσικά). Χτίζεται με κόπο και προκειμένου να διατηρηθεί σε ένα σωστό επίπεδο θέλει δουλειά και αφοσίωση. Πολλά ζευγάρια πέφτουν στην παγίδα της καθημερινότητας, του άγχους και της συνήθειας.

Θεωρούν το ταίρι τους δεδομένο, οπότε και σιγά σιγά αρχίζει να ξεφτίζει ακόμα και η παραμικρή πρόθεση για επικοινωνία, η οποία στις αρχές ήταν έντονη και ενθουσιώδης. Και κάπως έτσι καταλήγουμε να είμαστε ουσιαστικά ξένοι μέσα σε μία σχέση ή ακόμα και στο ίδιο το σπίτι, αδυνατώντας να βρούμε τη δύναμη ή ακόμα και τη μέθοδο να διορθώσουμε όσα με κόπο χτίσαμε και τώρα βλέπουμε να καταρρέουν.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram