Τραυματισμός του Ώμου: H λύση είναι απλή

Δημοσιεύθηκε 9 Νοεμβρίου, 2020

Η ιδιαίτερη ανατομία του ώμου και η αρμονική συνεργασία ενός μεγάλου αριθμού μυών, τενόντων αλλά και οστικών δομών επιτρέπουν ένα μεγάλο εύρος κίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό ακριβώς όμως είναι που κάνει την άρθρωση αρκετά ασταθή και ευάλωτη σε τραυματισμούς, ειδικά όταν κάποιος συμμετέχει σε δυναμικά σπορ, αθλήματα επαφής και έντονες προπονήσεις στο γυμναστήριο.

Ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στον ώμο είναι η ρήξη του τενοντίου πετάλου του ώμου και ειδικότερα του υπερακανθίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αίτια

Μια ρήξη τενοντίου πετάλου μπορεί να συμβεί:

  • είτε λόγω μιας χρόνιας εκφυλιστικής διαδικασίας, συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες,
  • είτε εξαιτίας ύπαρξης συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου,
  • είτε τέλος είναι μία οξεία τραυματική ρήξη μετά από πτώση ή χτύπημα, συνήθως σε αθλητές και αθλούμενους.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτώμα μετά από μια τέτοια ρήξη είναι οξύς πόνος στην ευρύτερη περιοχή του ώμου, ιδιαίτερα σε κινήσεις πάνω από το ύψος της κεφαλής. Επίσης μπορούν να εμφανιστεί απώλεια της φυσιολογικής δύναμης του ώμου και αισθητή μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από εξειδικευμένο στις παθήσεις του ώμου Ορθοπαιδικό Χειρουργό με τη βοήθεια ειδικών τεστ ενώ η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις.

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση εξαρτάται κυρίως από το είδος και την χρονιότητα της ρήξης, ωστόσο η ηλικία του ασθενούς, όπως και το επίπεδο της αθλητικής δραστηριότητας είναι σημαντικοί παράγοντες στην απόφαση της θεραπείας.

Μια συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία και εκγύμναση των μυών του τενοντίου πετάλου και της ωμικής ζώνης με ειδικές ασκήσεις, ενώ βοηθητικά, μπορεί να έχει θέση μια αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, καθώς και εγχύσεις στον υπακρωμιακό χώρο. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία, τη λύση δίνει η Αρθροσκόπηση του ώμου.

Αρθροσκόπηση

Πρόκειται για μια επέμβαση ρουτίνας της μιας ημέρας για έναν εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό, όπου αντί χειρουργικών τομών, η ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο) εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μιας οπής διαμέτρου λίγων χιλιοστών και συνδέεται με μια οθόνη. Έτσι, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός έχει πλήρη επισκόπηση της άρθρωσης του ώμου και στον ίδιο χρόνο εφαρμόζεται η επιδιόρθωση με ισχυρή συρραφή των τενόντων που έχουν υποστεί ρήξη, αλλά και διαμόρφωση του ακρωμίου όταν χρειάζεται (ακρωμιοπλαστική).

Τα αποτελέσματα της Αρθροσκοπικής θεραπείας είναι εξαιρετικά με τους ασθενείς να αισθάνονται απόλυτα ικανοποιημένοι, ενώ στην πλειοψηφία τους επιστρέφουν στην δραστηριότητα που επιθυμούν μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Ευχαριστούμε τον κ. Γρηγόριο Π. Αβραμίδη, Ορθοπαιδικό Χειρουργό -Αθλητίατρο με εξειδίκευση στις παθήσεις του ώμου, Επιμελητή Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων "Υγεία" & "Μητέρα" ,

Ιατρεία

Μαρούσι : Ερυθρού Σταύρου 5, 5ος όροφος - Έναντι ΥΓΕΙΑ
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210- 6983397

Χαλκίδα : Αβάντων 24, 1ος όροφος - έναντι ιερού Αγίου Νικολάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 22210-60301)

Περίπτωση Ανάγκης : 6976767962

Email : info@grigoriosavramidis.gr

www.grigoriosavramidis.gr

Eπίσης ακολουθείστε τον Ιατρό και στα social media:

www.facebook.com/gregoryavramdis/

www.instagram.com/gregoryavramidis/

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram