Τι θα συμβεί αν το παρακάνεις με το stretching

Δημοσιεύθηκε 2 Νοεμβρίου, 2020

Λέμε τόσο καιρό για το stretching και πώς το αποφεύγεις (ή ξεχνάς να το κάνεις) με αποτέλεσμα να τραυματίζεσαι.

Είτε πηγαίνεις για χαλαρό τρέξιμο, είτε σου αρέσει το καθημερινό περπάτημα, είτε είσαι Ολυμπιονίκης, η ρουτίνα στο stretching είναι απαραίτητη. Τα stretches πριν τη γυμναστική λιπαίνουν τις αρθρώσεις και μπορείς να πας για τρέξιμο χωρίς να ανησυχείς για τυχόν τραυματισμούς. Και φυσικά κάνουμε αμέσως μετά για να επανέλθουμε στα κανονικά επίπεδα και για να αποφύγουμε τη μυική ξηρότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν όμως το παρακάνεις, μπορεί να πετύχεις τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Και η μόνη λύση να μην κάνεις λάθος, είναι να ακολουθήσεις τον χρυσό κανόνα της φυσικοθεραπεύτριας Corinne Croce. Μην το παρακάνεις.

«Κάθε stretch που σε αναγκάζει να κάνεις ακραίες σωματικές κινήσεις, είναι το χειρότερο πράγμα για έναν αθλητή ή δρομέα. Θέτουμε τους εαυτούς μας σε κίνδυνο και τραυματίζουμε μυικούς ιστούς και αρθρώσεις όταν αναγκάζουμε το σώμα μας να κάνει κάτι που δεν μπορεί», εξηγεί η Croce. Προσθέτεις δηλαδή έξτρα στρες στα γόνατα και τους γοφούς.

Αντί να προσπαθείς να κάνεις πράγματα που δεν μπορείς, δες πώς είσαι σήμερα και κάνε τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Δεν σημαίνει ότι χάνεις τα οφέλη της συγκεκριμένης άσκησης. Απλώς κάνει αυτό που μπορείς με μεγαλύτερη ασφάλεια και προσοχή. Αν κάνεις σωστό stretching, θα έχεις μεγαλύτερη αντοχή στο τρέξιμο ή τη γυμναστική σου, χωρίς να κινδυνεύεις από τραυματισμό. Άνθρωπος είσαι, όχι γομολάστιχα.

Τα ιδανικά stretches
Ξεκίνα να δουλεύεις τους ιστούς με ένα foam roller, έπειτα κάνε απαλά stretches, με διάρκεια 1-2 λεπτά σε κάθε άσκηση. Ολοκλήρωσε το stretching με πιο δυναμικές κινήσεις ώστε να ενεργοποιήσεις τους μύες σου. Δεν χρειάζεται πολλή ώρα. Ακολούθησε απλά τα σωστά βήματα, πήγαινε κάνε τη γυμναστική σου και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα με λίγα stretches για να μην πιαστείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram