Σπόροι chia: 8 αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία μας!

Δημοσιεύθηκε 13 Απριλίου, 2021

Οι σπόροι chia συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο υγιεινές τροφές στον πλανήτη. Είναι εφοδιασμένοι με θρεπτικά συστατικά που έχουν σημαντικά οφέλη για το σώμα και τον εγκέφαλό μας.

8 επιστημονικώς αποδεδειγμένα οφέλη των σπόρων chia

1. Τεράστια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με πολύ λίγες θερμίδες

Οι σπόροι chia ήταν μια σημαντικότατη τροφή για τους Αζτέκους και τους Μάγια. Την εκτιμούσαν γιατί παρείχε βιώσιμη ενέργεια. Για την ακρίβεια, το “chia” είναι η αρχαία λέξη των Μάγια που σημαίνει «δύναμη». Στο σύγχρονο κόσμο, θεωρείται πια υπερτροφή. Τα 28 γραμμάρια περιέχουν: 11 γραμμάρια φυτικών ινών, 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, 9 γραμμάρια λιπαρά (εκ των οποίων τα 5 είναι ωμέγα 3), 18% ασβέστιο, 30% μαγγάνιο, 30% μαγνήσιο και 27% φώσφορο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Είναι εφοδιασμένα με πολλά αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά αυτά προστατεύουν τα ευαίσθητα λιπαρά στους σπόρους από το να χαλάσουν. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι καταπολεμούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών, που μπορούν να βλάψουν τα κυτταρικά μόρια και να συνεισφέρουν στη γήρανση και σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.

3. Σχεδόν όλοι οι υδατάνθρακές τους είναι φυτικές ίνες

28 γραμμάρια σπόρων chia περιέχουν 12 γραμμάρια υδατάνθρακες. Τα 11 όμως από αυτά είναι φυτικές ίνες, που το σώμα σας δεν πέπτει. Οι φυτικές ίνες δεν ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα, ούτε χρειάζονται ινσουλίνη για να μεταβολιστούν. Οι φυτικές ίνες επίσης θρέφουν τα φιλικά βακτήρια στο έντερό μας.

4. Περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας

Οι σπόροι chia περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης (περίπου 14%). Έχουν επίσης μια καλή ισορροπία απαραίτητων αμινοξέων, ώστε το σώμα μας να μπορεί να χρησιμοποιήσει πλήρως τις πρωτεΐνες. Η πρόσληψη αυτών των πρωτεϊνών μειώνει την όρεξη και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις εμμονικές σκέψεις για το φαγητό κατά 60% και την επιθυμία για σνακ αργά το βράδυ κατά 50%.

5. Οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη που περιέχουν βοηθούν στην απώλεια βάρους

Οι υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού και απλώνονται στο στομάχι, αυξάνοντας τον κορεσμό και επιβραδύνοντας την απορρόφηση τροφής. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, η πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας που διαθέτουν μειώνει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής. Φυσικά, η διατροφή για απώλεια βάρους δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε μία τροφή. Αν όμως συνδυάσετε τους σπόρους chia με υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, τότε σίγουρα θα χάσετε βάρος.

6. Υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Όπως ο λιναρόσπορος, έτσι και οι σπόροι chia περιέχουν γενναίες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μάλιστα, οι σπόροι chia περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 και από το σολομό.

7. Θρεπτικά στοιχεία σημαντικά για την οστική υγεία

Οι σπόροι chia έχουν υψηλές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων, σημαντικές για την οστική υγεία. Κι αυτές περιλαμβάνουν το ασβέστιο, το φώσφορο, το μαγνήσιο και την πρωτεΐνη. Μάλιστα, οι σπόροι chia περιέχουν επίσης φυτικό οξύ, που μειώνει την απορρόφηση ασβεστίου σε κάποιο επίπεδο.

8. Βοηθούν στη μείωση των χρόνιων φλεγμονών

Η φλεγμονή είναι η φυσιολογική απόκριση του σώματος σε μολύνσεις ή τραυματισμούς. Το κόκκινο και πρησμένο δέρμα είναι ένα τυπικό παράδειγμα. Αν και οι φλεγμονές βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσουν τα βακτήρια, τους ιούς και άλλους μολυσματικούς φορείς, πολλές φορές στρέφονται κατά του ίδιου του σώματος.

Οι χρόνιες φλεγμονές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και καρκίνου. Συνήθως δεν έχουν ορατά σημάδια, αλλά μετριούνται μέσω φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα. Όμως, υπάρχουν ορισμένες υγιεινές τροφές που μειώνουν τα επίπεδα αυτών των δεικτών. Οι σπόροι chia είναι μία από αυτές.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram