Το σούπερ λαχανικό που σε κάνει να δείχνεις νεότερος

Δημοσιεύθηκε 12 Ιανουαρίου, 2024

Το σούπερ λαχανικό που σε κάνει να δείχνεις νεότερος

Ορισμένα λαχανικά έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν το κρύο του χειμώνα, λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας ζάχαρης που αποθηκεύουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα λαχανικά του χειμώνα να έχουν ακόμα πιο γλυκιά γεύση, κατά τους πιο ψυχρούς μήνες του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα σταυρανθές λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια του λάχανου, η λαχανίδα ή αλλιώς kale, ευδοκιμεί σε κρύο καιρό. Είναι επίσης ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Μεταξύ άλλων, είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και ασβεστίου και είναι πλούσια σε βιταμίνες Κ, Α, Β6 και C. Μπορείς να την καταναλώσεις σε σαλάτες ωμή, ή σοταρισμένη ως συνοδευτικό. Σε κάθε περίπτωση, ο οργανισμός σου θα σε ευχαριστήσει

Η θερμιδική αξία του kale αντιστοιχεί σε περίπου 35 θερμίδες/100 γραμμάρια. Εκτός, λοιπόν, από το ότι αποδίδει ελάχιστες θερμίδες και έτσι μπορούμε να το προσθέτουμε σε κάθε γεύμα μας ως σαλάτα, προσφέρει πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι σημαντικά για την αντιγήρανση:

  • πρωτεΐνες
  • φυτικές ίνες
  • βιταμίνες
  • ω-3 λιπαρά
  • μέταλλα
  • αντιοξειδωτικά

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Το kale έχει πολλές ιδιότητες που το καθιστούν ένα φαγητό φιλικό στην απώλεια βάρους. Έχει πολύ χαμηλές θερμίδες, όμως σου παρέχει το αίσθημα πληρότητας. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και νερό, το λάχανο έχει χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. Η κατανάλωση πολλών τροφίμων με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους σε πολυάριθμες μελέτες. Ακόμη, περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και φυτικών ινών, 2 από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την απώλεια βάρους. Αν και δεν υπάρχει καμία μελέτη που να ελέγχει άμεσα τις επιπτώσεις της  λαχανίδας στην απώλεια βάρους, θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε μια υγιεινή δίαιτα. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι σημαντική για τη μακροζωία και την αντιγήρανση.

Το υγιές σωματικό βάρος μειώνει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων παθήσεων που προκαλούνται από το περιττό λίπος, ειδικά ορισμένες μορφές καρκίνου, αλλά και τα καρδιακά νοσήματα και τον διαβήτη, μεταξύ άλλων.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ισχυρούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς, μέσω των οποίων παρεμποδίζεται ο σχηματισμός ελευθέρων ριζών ή διακόπτεται εγκαίρως η δράση τους. Στην καλύτερη λειτουργία αυτών των μηχανισμών συμβάλλει μια διατροφή πλούσια σε τροφές με αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα αντιοξειδωτικά, λοιπόν, είναι μόρια που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις ελεύθερες ρίζες και να τερματίσουν τη δράση τους και τη διαδικασία της οξείδωσης, πριν ακόμη καταστραφούν τα ζωτικής σημασίας κύτταρα του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά δρουν καρδιοπροστατευτικά, διατηρούν το δέρμα ελαστικό και προφυλλάσουν από την πρόωρη γήρανση. Μεταξύ άλλων, ασκούν και αντικαρκινική δράση, καθώς επιβραδύνουν τους μηχανισμούς καρκινογένεσης και αδρανοποιούν τις καρκινογόνες ουσίες.

Το kale προστατεύει την όραση

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχει, έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Και οι 2 ουσίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στην προστασία και στη διατήρηση των υγιών κυττάρων των ματιών.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση kale μπορεί να προσφέρει καρδιαγγειακά οφέλη λόγω των ω-3 λιπαρών, του καλίου και των φυτικών ινών που περιέχει. Μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και της κακής χοληστερόλης, βελτιώνοντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία συνολικά. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα που είχαν καλή καρδιαγγειακή υγεία είχαν αρνητική φαινοτυπική επιτάχυνση της ηλικίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι βιολογικοί δείκτες υγείας τους ήταν καλύτεροι και τα επίπεδα φυσικής γήρανσης ήταν πιο χαμηλά. Ταυτόχρονα, τα άτομα με χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία, ήταν πιο γερασμένα από ό,τι θα περίμενε κανείς για την ηλικία τους.

Το kale ρυθμίζει το σάκχαρο

Η χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά και οι αυξημένες φυτικές ίνες που περιέχει το kale, το καθιστούν πολύ καλή επιλογή για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή, βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, καθώς μειώνουν τον ρυθμό της γαστρικής εκκένωσης, καθυστερούν την είσοδο της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν τη μεταγευματική αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Επίσης το kale είναι πλούσιο σε θείο, το οποίο συμμετέχει στον μεταβολισμό της γλυκόζης και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram