Τι προκαλούν στον οργανισμό τα ενεργειακά ροφήματα

Δημοσιεύθηκε 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Παρά τους γνωστούς κινδύνους που εγκυμονούν τα ενεργειακά ποτά για την υγεία, η κατανάλωσή τους αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν κοινά συστατικά, πολλά από τα οποία μπορούν να βλάψουν την υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφυδάτωση: Η κύρια πηγή ενέργειας στα περισσότερα ενεργειακά ροφήματα είναι η καφεΐνη. Μία συσκευασία περίπου 450ml περιέχει 160mg καφεΐνης. Η καφεΐνη έχει ως γνωστό διουρητική δράση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για ανθρώπους που τα δοκιμάζουν πρώτη φορά και δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να πίνουν νερό. Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα 400mg καφεΐνης την ημέρα.

Αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς: Ως διουρητική, η καφεΐνη αυξάνει επίσης τους παλμούς της καρδιάς. Μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών από εφήβους, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, ειδικά σε άτομα με υποκείμενες καρδιακές παθήσεις. Ακόμη και υγιείς έφηβοι όμως, κινδυνεύουν λόγω της αύξησης των παλμών της καρδιάς. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν ένα παιδί αθλείται.

BB19s76k

Καταστρέφουν τα δόντια: Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν κιτρικό οξύ το οποίο προκαλεί διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενεργειακών ποτών, εκτός από διάβρωση του σμάλτου, αυξάνει την ευαισθησία τους και γίνονται κίτρινα και με λεκέδες.

Δεν αυξάνουν την ενέργεια: Μπορεί να λέγονται ενεργειακά ποτά, αλλά τα κύρια συστατικά τους (ταυρίνη, L-καρνιτίνη και γλυκουρονολακτόνη) δεν τονώνουν τη ενέργεια. Η ταυρίνη και η L-καρνιτίνη είναι αμινοξέα που εμπλέκονται στον ενεργειακό μεταβολισμό και υπάρχουν στον ιστό μυών και οργάνων. Παρά την προσθήκη τους στα ενεργειακά ποτά δεν έχουν πραγματική επίδραση στην ενέργεια. Η όποια τόνωση προέρχεται από τη ζάχαρη που περιέχουν, καθώς η γλυκόζη είναι σημαντική πηγή ενέργειας, αλλά δεν διαρκεί πολύ. Οι επιπτώσεις της όμως είναι σημαντικές. Ένα ενεργειακό ρόφημα περιέχει περίπου 13 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ποσότητα διπλάσια από τη συνιστώμενη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ποσότητα συμβάλλει στην παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα ενεργειακά ποτά προκαλούν επιπλοκές στους πάσχοντες από καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πονοκέφαλοι και μεταβολές της διάθεσης: Το Guarana, άλλο ένα κοινό συστατικό των ενεργειακών ποτών, μπορεί να είναι φυτό, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, με αποτέλεσμα να διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Από τη μία, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και την πνευματική διαύγεια και μειώνει την όρεξη, από την άλλη όμως προκαλεί πονοκεφάλους, αϋπνία, νευρικότητα και μεταβολές της διάθεσης. Είναι δε ακόμη πιο επικίνδυνο όταν συνδυάζεται με συνταγογραφούμενα φάρμακα, προκαλώντας διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, από καρδιακά και πεπτικά προβλήματα έως την εξασθένιση της κρίσης και την αδυναμία λήψης αποφάσεων.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram