Πόσο συχνά πρέπει να λουζόμαστε τελικά;

Δημοσιεύθηκε 16 Νοεμβρίου, 2023

Το λούσιμο των μαλλιών είναι μία από εκείνες τις μικρές τελετουργίες ομορφιάς, που όταν έχουμε τον χρόνο, όλοι απολαμβάνουμε. Είναι απλό, χαλαρωτικό και μας χαρίζει λαμπερά μαλλιά. Αλλά πόσο συχνά πρέπει τελικά να λουζόμαστε;

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των λουσιμάτων είναι διαφορετικό για κάθε άτομο. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να λούζουν τα μαλλιά τους κάθε δεύτερη μέρα ή ακόμα και κάθε τρεις ημέρες. Αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχει μια ποικιλία παραγόντων που μπορεί να επηρεάσει το πόσο συχνά πρέπει να λουζόμαστε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο συχνά πρέπει να λουζόμαστε

Τα μαλλιά του καθενός είναι διαφορετικά. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το κάθε πότε πρέπει να χρησιμοποιείς σαμπουάν.

  • Ηλικία

Ανάλογα με την ηλικία σου, οι λιπαντικοί αδένες στο τριχωτό της κεφαλής θα είναι περισσότερο ή λιγότερο ενεργοί. Οι αδένες του πετρελαίου βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανδρογόνων . Αυτός είναι ο λόγος που οι νεότεροι άνθρωποι έχουν συνήθως πιο ενεργούς αδένες πετρελαίου, καθώς τα επίπεδα των ορμονών τους είναι υψηλότερα. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν μείωση των ανδρογόνων, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερη παραγωγή ελαίου. Με τον καιρό, οι άνδρες έχουν επίσης λιγότερο ενεργούς αδένες.

  • Εθνικό υπόβαθρο

Ένας άλλος σημαντικός καθοριστικός παράγοντας στο πόσο συχνά πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου είναι η εθνικότητά μας. Για παράδειγμα, οι Αφροαμερικανοί έχουν εξαιρετικά ξηρά μαλλιά και αν λούζονται πολύ συχνά, τα μαλλιά τους μπορεί να γίνουν ακόμα πιο ξηρά, κάτι που μπορεί να κάνει τα μαλλιά πιο εύθραυστα.

  • Μήκος μαλλιών

Οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν ένα ελαιώδες σμήγμα για την λίπανση των τριχών και της επιδερμίδας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μακρύτερα μαλλιά συχνά είναι πιο ξηρά, καθώς είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν οι άκρες ενυδατωμένες. Όσο πιο μακριά τα μαλλιά σου, τόσο πιο ξηρές είναι συνήθως οι άκρες.

  • Τύπος μαλλιών

Για παρόμοιους λόγους, τα σγουρά μαλλιά τείνουν να είναι πολύ πιο ξηρά από τα ίσια μεταξένια μαλλιά. Στην περίπτωση των σγουρών μαλλιών, το σμήγμα πρέπει να ταξιδεύει κατά μήκος τις τρίχας ακολουθώντας το σχήμα της μπούκλας, προκειμένου να φτάσει στις άκρες της. Φυσικά, αν έχεις πιο ξηρά μαλλιά, θα πρέπει να λούζεσαι λιγότερο συχνά. Εκτός από τον τύπο των μαλλιών σου, ρόλο φυσικά παίζει αν είναι βαμμένα, με ανταύγειες ή έχεις κάνει κάποια τεχνική που απαιτεί οποιαδήποτε χημική ουσία (ντεκαπάζ, ισιωτική, περμανάντ κλπ).

  • Επίπεδο σωματικής δραστηριότητας 

Εάν ασκείσαι συχνά και ιδρώνεις πολύ, ίσως αναρωτιέσαι αν πρέπει πάντα να λούζεις τα μαλλιά σου μετά από μία προπόνηση. Οι ειδικοί λένε πως ακόμα και τότε το λούσιμο δεν είναι απαραίτητο. Ακόμη και με καθημερινή άσκηση, δεν χρειάζεται να λούζεσαι καθημερινά. Υποστηρίζουν ότι είναι πιο σημαντικό να λάβεις υπόψη τον τύπο των μαλλιών σου, την υφή και την ποσότητα λιπαρότητας που συνήθως αντιμετωπίζεις.

Πόσος καιρός είναι «πολύς καιρός»;

Και πάλι, όλα εξαρτώνται από το μοναδικό σύνολο προσωπικών σου παραγόντων και αναγκών. Ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σου, το χρονικό διάστημα που είναι «πολύ» για να λούσεις τα μαλλιά σου μπορεί να ποικίλλει.

Σημάδια που δείχνουν ότι λούζεσαι πολύ συχνά

Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι το παρακάνεις με το σαμπουάν σου; Μπορεί να αντιμετωπίζεις τα ακόλουθα:

  • Ξηρά, εύθραυστα μαλλιά
  • Άκρες που σπάνε (ψαλίδα)
  • Ένα ξηρό και ερεθισμένο τριχωτό κεφαλής

Ένα ξηρό τριχωτό της κεφαλής μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πτώση των μαλλιών. Από την άλλη πλευρά, σε ορισμένες περιπτώσεις, το να μην λούζεσαι αρκετά συχνά μπορεί να οδηγήσει σε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, που δεν είναι άλλη από τη γνωστή πιτυρίδα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείς ένα φαρμακευτικό σαμπουάν. Η χρήση συστατικών όπως η κετοκοναζόλη, το θειούχο σελήνιο και η πυριθειόνη ψευδάργυρου μειώνουν τα επίπεδα σμήγματος που προκαλούν ξηρότητα, κνησμό και πτώση λευκών νιφάδων από το τριχωτό της κεφαλής.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram