Περνάς χρόνο στο Instagram; Αυτή η έρευνα σε ενδιαφέρει

Δημοσιεύθηκε 8 Οκτωβρίου, 2020

Σε μία εποχή όπου τα social media έχουν μπει στο στόχαστρο και ακούμε μόνο έρευνες για την αρνητική επίδρασή τους στη ζωή μας, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Εκείνη που υποστηρίζει ότι δεν είναι και τόσο κακό να ξοδεύεις λίγο από τον χρόνο σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έρευνες για το Instagram έχουν δείξει ότι το συνεχές scrolling έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των νέων. Νιώθουν ότι οι ζωές τους είναι κατώτερες αυτών που βλέπουν σε φωτογραφίες και η ψυχολογία τους καταρρακώνεται. Γενικότερα, οι εφαρμογές κοινωνική δικτύωσης έχουν συνδεθεί με χαμηλή αυτοπεποίθηση, αυπνίες, ακόμα και κατάθλιψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρχονται όμως οι ειδικοί να υποστηρίξουν ότι δεν δίνεται μία ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς το Instagram επηρεάζει τις ζωές μας. «Υπάρχει μία κοινή γραμμή που ακολουθείται ως προς αυτό το θέμα. Δεν είναι όμως όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Υποτίθεται ότι όταν βλέπεις φωτογραφίες από ταξίδια άλλων ανθρώπων, νιώθεις πολύ άσχημα για τον εαυτό σου. Μήπως όμως υπάρχει και όφελος;», αναρωτιέται ο Adrian Meier, καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Η έρευνα που έκανε για το Instagram
Θέλοντας να ψάξει περισσότερο το θέμα, πραγματοποίησε μία έρευνα το 2018, που αφορούσε το παθητικό scrolling και έκανε focus στις δύο μορφές ζήλιας. Σε εκείνη που σε κάνει να νιώθεις άσχημα και σε εκείνη που σου δίνει κίνητρο. Η έρευνα των 385 ανθρώπων έδειξε ότι εκείνοι που ένιωθαν θετική ζήλια, έστω και μέσα από παθητικό scrolling, ένιωθαν να κινητοποιούνται και να αποκτούν ένα κίνητρο.

Όλα εξαρτώνται από το πώς χειρίζεσαι εσύ το Instagram
«Μπορεί το Instagram, όπως και όλα τα social media, να γίνουν τόπος απόγνωσης για πολλούς ανθρώπους. Μπορεί όμως να γίνει και τόπος εξερεύνησης για πολλούς. Για να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και τι επιθυμούν. Είναι μία πλατφόρμα που σου επιτρέπει να συνδέεσαι και να αλληλεπιδράς με τους άλλους. Αν χρησιμοποείς το Instagram για να εκφράζεσαι, να εικοινωνείς με ανθρώπους που μοιράζονται σημαντικές αξίες και ταυτότητες, τότε απλώς ενισχύεται η καλή ψυχική υγεία», τονίζει η ψυχολόγος Melanie Green. Συνέχισε λοιπόν αλλά μην βάζεις φίλτρο μόνο στις φωτογραφίες σου.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram