«Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αρθροσκόπηση»

Δημοσιεύθηκε 20 Φεβρουαρίου, 2021

Πώς λειτουργεί η μέθοδος της αρθροσκόπησης

Η εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα δίνει νέες δυνατότητες στους ιατρούς, που κάποτε φάνταζαν ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η αρθροσκόπηση επιτρέπει στον ορθοπαιδικό να "βλέπει" μέσα στις αρθρώσεις με κάμερα και αυτό είναι μόνο η αρχή. Συγκεκριμένα, η αρθροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιούν εξειδικευμένοι ορθοπαιδικοί, η οποία έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας λύσεις σε ποικίλα προβλήματα.

Πραγματοποιείται με πολύ μικρές τομές στο δέρμα, μεγέθους μόλις λίγων χιλιοστών, μέσω των οποίων εισάγονται απευθείας στην περιοχή που πάσχει η αρθροσκοπική κάμερα καθώς και τα ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία. Η μέθοδος αυτή λειτουργεί τόσο διαγνωστικά όσο και θεραπευτικά και έχει τη μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια, καθώς ο ιατρός μπορεί να δει άμεσα και σε μεγέθυνση όλα τα ανατομικά στοιχεία μιας άρθρωσης. Με αυτό τον τρόπο εντοπίζει το σύνολο των προβλημάτων και παρεμβαίνει θεραπευτικά ώστε να λύσει το πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Κατ’ αρχάς, επειδή το αρθροσκόπιο και τα αρθροσκοπικά εργαλεία είναι ιδιαίτερα λεπτά, οι τομές που πραγματοποιούνται στο δέρμα είναι πολύ μικρές και ο τραυματισμός των μυών και των γύρω ιστών ελάχιστος σε σχέση με τις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις. Ο ασθενής δε χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο για περισσότερο από 6-8 ώρες και στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σημαντικά μειωμένος και η αποκατάσταση ταχεία, με τον ασθενή να επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητα και σταδιακά στην αθλητική του δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και οι ασθενείς θεραπεύονται με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση, χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η ζωή και η λειτουργικότητά τους.


Σε ποιες παθήσεις πραγματοποιείται;

Η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται σε πολλές περιοχές και περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, στην άρθρωση του ώμου ένας μεγάλος αριθμός παθήσεων αντιμετωπίζεται αποκλειστικά αρθροσκοπικά. Το εξάρθρημα του ώμου, η ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου, η συμφυτική θυλακίτιδα ή, αλλιώς, ο "παγωμένος ώμος" καθώς και η ασβεστοποιός τενοντίτιδα αποτελούν τις συνηθέστερες παθήσεις που θεραπεύονται με αρθροσκόπηση. Γύρω από την άρθρωση του γόνατος υπάρχουν ανάλογες παθήσεις οι οποίες μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν αρθροσκοπικά.

Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι η ρήξη του πρόσθιου και του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, η ρήξη του μηνίσκου και οι χόνδρινες βλάβες της επιγονατίδας και του μηρού. Εκτός από τον ώμο και το γόνατο, υπάρχουν και άλλες αρθρώσεις που θεραπεύονται αρθροσκοπικά. Αυτές είναι η άρθρωση του αγκώνα, του καρπού, του ισχίου και της ποδοκνημικής, όπου η αρθροσκοπική χειρουργική αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και το μέλλον τής ανήκει.

Ευχαριστούμε τον κ. Γρηγόριο Π. Αβραμίδη, Ορθοπαιδικό Χειρουργό -Αθλητίατρο, Επιμελητή Ιδιωτικών Θεραπευτηρίων “Υγεία” & “Μητέρα”.

 

Ιατρεία

Μαρούσι
 : Ερυθρού Σταύρου 5, 5ος όροφος – έναντι Υγεία Τηλέφωνο επικοινωνίας : 210- 6983397

Χαλκίδα : Αβάντων 24, 1ος όροφος – έναντι Ιερού Αγίου Νικολάου Τηλέφωνο επικοινωνίας : 22210-60301

Περίπτωση Ανάγκης : 6976767962 Email :

info@grigoriosavramidis.gr

www.grigoriosavramidis.gr

Eπίσης ακολουθείστε τον Ιατρό και στα social media:

www.facebook.com/gregoryavramdis/

www.instagram.com/gregoryavramidis

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram