Μετά τον κορονοϊό εμφανίστηκε και πανούκλα στην Κίνα

Δημοσιεύθηκε 8 Ιουλίου, 2020

Οι αρχές στο κινεζικό τμήμα της μογγολικής ενδοχώρας βρίσκονται σε υψηλή εγρήγορση μετά την εμφάνισης ύποπτου κρούσματος βουβωνικής πανώλης, της ασθένειας που προκάλεσε την πανδημία του Μαύρου Θανάτου.

Το κρούσμα, που εντοπίστηκε την Κυριακή, βρίσκεται στην πόλη Μπαναγιούρ, στα βορειοδυτικά του Πεκίνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ένα νοσοκομείο ενημέρωσε τις δημοτικές αρχές για την κατάσταση του ασθενούς το Σάββατο. Μέχρι την Κυριακή, οι τοπικές αρχές είχαν εκδώσει προειδοποίηση επιπέδου 3 για ενδεχόμενο πανούκλας, δηλαδή τη δεύτερη ηπιότερη σε μια κλίμακα τεσσάρων επιπέδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προειδοποίηση θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με το Xinhua.
Η πανούκλα, η οποία προκαλείται από βακτήρια που μεταδίδονται μέσω τσιμπημάτων από ψύλλους και από μολυσμένα ζώα, είναι μια από τις πλέον θανατηφόρες βακτηριακές μολύνσεις στην ανθρώπινη ιστορία. Στη διάρκεια του Μεσαίωνα, κόστισε τη ζωή σε 50 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η βουβωνική πανώλη, που είναι μία από τις τρεις μορφές της πανούκλας, προκαλεί οίδημα και πόνο στους λεμφαδένες, όπως επίσης και πυρετό, ρίγη και βήχα.

Οι υγειονομικές αρχές της Μπαγιανούρ προειδοποιούν τους πολίτες να λάβουν επιπλέον μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο και να αποφεύγουν το κυνήγι και την κατανάλωση ζώων που θα μπορούσαν να τους μεταφέρουν το μικρόβιο.

Οι αρχές της Μπαγιανούρ προειδοποίησαν το κοινό να αναφέρει τις νεκρές ή άρρωστες μαρμότες που συναντά. Πρόκειται για ένα είδος μεγάλου σκίουρου, το οποίο αποτελεί έδεσμα σε ορισμένες περιοχές της Κίνας και στη γειτονική Μογγολία, και το οποίο έχει συνδεθεί ιστορικά με ξεσπάσματα πανούκλας στην περιοχή.

Η μαρμότα πιστεύεται ότι ευθύνεται για την επιδημία πνευμονικής πανώλης του 1911, η οποία σκότωσε περίπου 63,000 άτομα στη βορειοανατολική Κίνα. Την κυνηγούσαν για τη γούνα της, η οποία είχε γίνει πολύ δημοφιλής διεθνώς. Τα προϊόντα γούνας που είχαν μολυνθεί με τη νόσο πωλούνταν σε ολόκληρη τη χώρα, μεταφέροντάς τη σε χιλιάδες άτομα.

Αν και η επιδημία περιορίστηκε μέσα σε ένα χρόνο, οι λοιμώξεις πανούκλας από μαρμότα συνεχίζονται δεκαετίες αργότερα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν δύο κρούσματα βουβωνικής πανώλης στη Μογγολία, μετά από βρώση μαρμότας από τους φορείς.

Τον περασμένο Μάιο, ένα ζευγάρι έχασε τη ζωή του στη Μογγολία, αφού έφαγαν ωμό το νεφρό μιας μαρμότας, το οποίο αποτελεί τοπικό γιατροσόφι. Δύο ακόμη έπαθαν πνευμονική πανώλη, έναν άλλο τύπο της ασθένειας που χτυπά τους πνεύμονες, δύο μήνες αργότερα, στη μογγολική ενδοχώρα.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram