Λεκές από καρπούζι στα ρούχα: Πώς να τον αφαιρέσεις

Δημοσιεύθηκε 24 Ιουνίου, 2024

Το καρπούζι είναι ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων που δεν γίνεται να λείπει από κανένα ψυγείο αυτήν την εποχή του χρόνου. Είτε το κόβεις σε φέτες και το απολαμβάνεις στο μπολ μαζί με τα υπόλοιπα φρούτα που έπλυνες. Είτε τρως μια γαβάθα αποκλειστικά με καρπούζι. Το πίνεις σε κοκτέιλ ή το τρως συνδυαστικά με φέτα. Ό,τι κι αν διαλέξεις ο καρπούζι είναι σκέτη απόλαυση με πολλά οφέλη για την υγεία σου. Γιατί δεν μιλάμε μόνο για ένα refreshing φρούτο που σε ενυδατώνει φουλ (η περιεκτικότητά του σε νερό αγγίζει το 92%) αλλά για ένα φρούτο που βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σου, την όψη του δέρματος και των μαλλιών σου (καθώς περιέχει βιταμίνες Α και C), ενώ καταπολεμά τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες.

Ό,τι κι αν διαλέξεις ο καρπούζι είναι σκέτη απόλαυση με πολλά οφέλη για την υγεία σου. Γιατί δεν μιλάμε μόνο για ένα refreshing φρούτο που σε ενυδατώνει φουλ (η περιεκτικότητά του σε νερό αγγίζει το 92%) αλλά για ένα φρούτο που βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σου, την όψη του δέρματος και των μαλλιών σου (καθώς περιέχει βιταμίνες Α και C), ενώ καταπολεμά τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωραία όλα αυτά, αλλά εκεί που πας να δαγκώσεις με πάθος το λαχταριστό και ζουμερό κομμάτι καρπούζι που μόλις έκοψες, ένας νέος λεκές εγκαινιάζει το αγαπημένο σου, λευκό φόρεμα. Παρακάτω μαθαίνεις πώς θα ξεφορτωθείς τον λεκέ σαν να μην συνέβη ποτέ.

Τι θα χρειαστείς

  • Μία μεγάλη λεκάνη
  • Ένα λευκό πανί
  • Απορρυπαντικό ρούχων
  • Λευκαντικό με βάση το οξυγόνο
  • Χαρτοπετσέτες

Πώς εξαφανίζεται ο λεκές από καρπούζι

1. Αφαιρείς τυχόν υπολείμματα καρπουζιού

Αρχικά, αφαιρείς τυχόν κομμάτια καρπουζιού και σκουπίζεις τα υγρά με μια χαρτοπετσέτα ή ένα καθαρό πανάκι. Προσπάθησε να μην τρίψεις τον λεκέ, ώστε να μην εισχωρήσει πιο βαθιά στο ύφασμα.

2. Ξεπλένεις τη λεκιασμένη περιοχή με δροσερό νερό

Ξεπλένεις το συντομότερο δυνατόν τη λεκιασμένη περιοχή από καρπούζι με δροσερό νερό. Υπάρχουν 2 τρόποι για να το κάνεις. Ο ένας τρόπος είναι να καθαρίσεις τον λεκέ με ένα λευκό πανί βουτηγμένο σε δροσερό νερό και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσεις μια χαρτοπετσέτα για να στεγνώσεις την περιοχή. Ο δεύτερος τρόπος (που είναι και ο καλύτερος), είναι να κρατήσεις το ύφασμα κάτω από μια τρεχούμενη βρύση με κρύο νερό. Έπειτα ξεπλένεις από την ανάποδη πλευρά του υφάσματος για να εξαναγκάσεις τον χυμό του καρπουζιού να βγει από τις ίνες του υφάσματος.

3. Αντιμετωπίζεις τον λεκέ με απορρυπαντικό ρούχων

Τοποθετείς μία μικρή ποσότητα υγρού, απορρυπαντικού ρούχων απευθείας στον λεκέ από καρπούζι. Χρησιμοποίησε ένα απορρυπαντικό που περιέχει αρκετά ένζυμα για να «σπάσει» ο λεκές. Αφήνεις το απορρυπαντικό να δράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλένεις το ρούχο όπως συνιστάται στην ετικέτα φροντίδας του υφάσματος.​

4. Τσεκάρεις ξανά τη λεκιασμένη περιοχή και απλώνεις

Πριν απλώσεις το ρούχο για στέγνωμα, τσέκαρε το σημείο του λεκέ, ώστε να βεβαιωθείς πως αυτός έχει εξαφανιστεί εντελώς. Εάν ο λεκές υπάρχει ακόμα, μην αποθαρρύνεσαι και προχώρα στο Plan B που το βρίσκεις παρακάτω.

Το υγρό διάλυμα που θα δώσει τη λύση, αν ο λεκές επιμένει

Στην περίπτωση που ο λεκές από καρπούζι υπάρχει ακόμα, δημιουργείς σε μία λεκάνη ένα υγρό διάλυμα από ζεστό νερό και λευκαντικό, με βάση το οξυγόνο. Βυθίζεις μέσα στο διάλυμα το λεκιασμένο σημείο και το αφήνεις να μουλιάσει για τουλάχιστον 4 ώρες ή για όλη τη νύχτα. Ελέγχεις ξανά τον λεκέ από καρπούζι. Εάν ο λεκές έχει εξαφανιστεί, ξεπλένεις σύμφωνα με τις οδηγίες και απλώνεις το ρούχο για στέγνωμα. Εάν συνεχίζεις να τον βλέπεις, επαναλαμβάνεις αυτό το τελευταίο βήμα.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram