Κόκκινο κρέας: Γιατί «πρέπει» να το συνδυάζετε πάντα με κόκκινο κρασί

Δημοσιεύθηκε 4 Ιανουαρίου, 2021

Ο κλασικός αυτός συνδυασμός όμως έχει και επιστημονική εξήγηση:

Οι τανίνες που περιέχουν τα κόκκινα και τα μαύρα σταφύλια, οι οποίες ευθύνονται για τη στυφή γεύση του κόκκινου κρασιού μειώνουν την αίσθηση λιπαρότητας τροφών, όπως η μπριζόλα και τα άλλα κόκκινα κρέατα (λουκάνικα, παϊδάκια κλπ.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί «καθαρίζει» το στόμα, το αναζωογονεί και περιορίζει τη λιγωτική γεύση που προκαλεί το λίπος.

Το σημαντικότερο όφελος όμως που αποκομίζει κάποιος από τον συνδυασμό κόκκινου κρέατος και κόκκινου κρασιού είναι η εξουδετέρωση των βλαβερών ουσιών που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν ότι αν πίνουμε κόκκινο κρασί μαζί με την μπριζόλα μας, περιορίζουμε σημαντικά τις πιθανότητας να εμφανίσουμε καρκίνο.

jamon with red wine on a black background

Το κόκκινο κρασί «ακυρώνει» τις βλαβερές ουσίες που παράγονται στο στομάχι κατά τη διάσπαση του κόκκινου κρέατος.

Σε πειράματα που έκαναν, οι ερευνητές χώρισαν τρωκτικά σε δύο ομάδες και στη συνέχεια χορήγησαν στην πρώτη σκέτο κόκκινο κρέας, και στη δεύτερη κόκκινο κρέας εμποτισμένο με κόκκινο κρασί. Η προσθήκη κρασιού μείωνε σημαντικά τα επίπεδα δύο τοξικών χημικών ουσιών που απελευθερώνονταν από το κρέας κατά την πέψη.

Η θετική επίδραση του κόκκινου κρασιού οφείλεται πιθανά στις πολυφαινόλες, τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram