Καμάρες Χαλκίδας: Πως δημιουργήθηκαν και τι σώζεται μέχρι σήμερα

Δημοσιεύθηκε 13 Ιανουαρίου, 2021

Το ρωμαϊκό υδραγωγείο, γνωστό ως Καμάρες, το συναντάμε στη βόρεια έξοδο της Χαλκίδας στην περιφερειακή οδό. Κάποτε αποτελούσε έργο μεταφοράς νερού για την ύδρευση της πόλης, που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι.

Σήμερα διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Σώζονται δώδεκα ακέραιες καμάρες με αψίδες και τρεις κολώνες χωρίς αψίδες. Φαίνεται πως το έργο έχει γίνει σε δυο περιόδους, πρώτα από τους Ρωμαίους και κατόπιν από τους Ενετούς, ενώ έχει επιδιορθωθεί από τους Τούρκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, στο Δοκό σώζονται άλλες οκτώ ερειπωμένες καμάρες κατά μήκος του δρόμου Χαλκίδας – Δοκού, που είναι μέρος του ίδιου υδραγωγείου.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα  έργα της Οθωμανικής περιόδου, που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι. Ήταν αρκετά χρηστικό, αφού έκανε εφικτή τη μεταφορά νερού από το βουνό για την υδροδότηση όλης της πόλης.

Στην περιοχή των Καμάρων, υπήρχε οικισμός από την Παλαιολιθική Εποχή, τη Γεωμετρική, Κλασική ως και τη Ρωμαϊκή. Ο αρχαιολόγος Γ. Παπαβασιλείου αναφέρει τρεις μυκηναϊκούς τάφους κοντά στις Καμάρες. Βρέθηκαν θεμέλια αρχαίου ιερού, καθώς και πολλοί χριστιανικοί τάφοι και ένας ναός.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram