Η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των γυναικών

Δημοσιεύθηκε 10 Μαΐου, 2024

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, «Menopause: Το περιοδικό της κοινότητας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής», οι γυναίκες που δεν κοιμούνται καλά, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρατηρήσουν θέματα όπως, έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης .

Η κακή ποιότητα Ύπνου μετρήθηκε από το Ίδρυμα ποιότητας Ύπνου στο Pittsburgh, το οποίο διεξήγαγε μια έρευνα που περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικές με την ευκολία του να σε πάρει ο ύπνος και να παραμείνεις στην κατάσταση ύπνου, το διαλογισμό και το πόσο νυσταγμένη μπορεί να νιώθεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα απέδειξε πως μια καλή ποιότητα ύπνου, αντιθέτως συνδέεται άμεσα με το να θέλεις και να έχεις συχνότερη σεξουαλική δραστηριότητα, γεγονός που είναι απόλυτα λογικό και δεν ξαφνιάζει κανέναν, όπως είπε χαρακτηριστικά η senior συγγραφέας και γιατρός Stephanie Faubion, η οποία είναι διευθύντρια της κλινικής Mayo Clinic Center για την υγεία των γυναικών.

«Αν δώσεις σε μια κουρασμένη γυναίκα με έλλειψη ύπνου την επιλογή να διαλέξει ανάμεσα στο σεξ και στο ύπνο, θα διαλέγει να κοιμηθεί κάθε φορά», είπε η Faubion, η οποία είναι επίσης διευθύντρια του ιατρικού τμήματος της κοινότητας Menopause.

Τι να κάνεις;

«Πρώτον, μην διστάζεις να συζητάς για θέματα ύπνου ή και τις σεξουαλικές ανησυχίες με τον γιατρό σου», είπε η Faubion. Ενώ οι περισσότερες γυναίκες θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ότι πάσχουν από διαταραχή της διάθεσης όπως κατάθλιψη ή άγχος, μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι αγωνίζονται με άλλα ζητήματα όπως η άπνοια ύπνου ή μια ανεξέλεγκτη ώθηση να κινούνται τα πόδια κατά τη διάρκεια του ύπνου που ονομάζονται σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

«Οι σύντροφοι των γυναικών μπορούν να τις βοηθήσουν να αναγνωρίσουν αν έχουν κάποιο θέμα από τα παραπάνω κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, δήλωσε η Faubion.

Οι γυναίκες μπορούν επίσης να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την καλή υγιεινή του ύπνου τους.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από ειδικούς:

Άσκηση, σε εξωτερικό χώρο: Η άσκηση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις χημικές ουσίες του στρες και να προωθήσει τον καλύτερο ύπνο. Προσπάθησε να γυμνάζεσαι σε εξωτερικό χώρο – το φως του ήλιου μπορεί να βοηθήσει να επανέκθει το ρολόι του σώματός σου.

Φτιάξε την κρεβατοκάμαρά σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον βέλτιστο ύπνο: Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να ρυθμίσεις το περιβάλλον ύπνου σου, γεγονός που θα δημιουργήσει ευκολότερα μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου. Το στάδιο ύπνου REM είναι ένα ελαφρύτερο επίπεδο ανάπαυσης που μπορεί πιο εύκολα να διαταραχθεί, οπότε προσπάθησε να μειώσεις τους ήχους, το φως και να διατηρείς χαμηλή τη θερμοκρασία στο δωμάτιο (15-17 βαθμούς Κελσίου).

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram