Το γέλιο μειώνει τον σωματικό πόνο!

Δημοσιεύθηκε 24 Φεβρουαρίου, 2024

Είναι δύσκολο να είμαστε αγχωμένοι και φοβισμένοι αν γελάμε• γι’ αυτό και το χιούμορ είναι ένα τόσο χρήσιμο εργαλείο στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε πει κάποτε: «Για να γελάς αληθινά, πρέπει να μπορείς να παίρνεις τον πόνο σου και να παίζεις με αυτόν».

Ίσως και γι’ αυτό κάποιοι από τους πιο αστείους ανθρώπους εκεί έξω έχουν ταξιδέψει μέσα από έντονες περιόδους προσωπικού δράματος. Υπάρχει ένα ανείπωτο κρυμμένο μήνυμα μέσα σε κάθε ξέσπασμα γέλιου που λέει: «Υπόσχομαι ότι θα το ξεπεράσεις», όπως η ανακουφιστική αγκαλιά της μαμάς μας όταν ήμασταν 3 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γέλιο μειώνει τον πόνο

Μία ομάδα Σουηδών ειδικών στον πόνο παρουσίασε την έρευνά της στο πώς το χιούμορ παρέχει ανακούφιση σε χρόνιους ασθενείς. Η έρευνα διεξήχθη από ένα Πανεπιστήμιο στη Φλωρεντία. Το χιούμορ είναι μια εξαιρετική στρατηγική αύξησης της αντοχής στον πόνο και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής σε χρόνιους ασθενείς. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι το χιούμορ ενεργοποιεί την απελευθέρωση ενδορφινών και ανακουφίζει από τη μυϊκή ένταση.

137708

Το γέλιο τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το γέλιο επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση ασθενειών, καθώς ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν γελάμε, αναπνέουμε με το διάφραγμά μας, που ενεργοποιεί τον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος. Η αυξημένη ροή λεμφικού υγρού που περνά μέσα από λεμφαδένες απομακρύνει τις τοξίνες, και ο αυξημένος αριθμός λεμφοκυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα μας προστατεύουν από ασθένειες.

smjdmt

Το γέλιο μειώνει το άγχος

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Loma Linda στην Καλιφόρνια θέλησε να μελετήσει αν η προσμονή του γέλιου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριών ορμονών του στρες: της κορτιζόλης, της επινεφρίνης και της dopac (μιας χημικής ουσίας που βοηθά στην παραγωγή αδρεναλίνης). Με μετρήσεις που έγιναν πριν από ένα αστείο γεγονός, κατά τη διάρκεια και μετά, φάνηκε ότι οι ορμόνες του στρες είχαν μειωθεί κατά περίπου 38% πριν το γεγονός.

1551625 591930640888752 344798673 n

Το γέλιο συνεισφέρει στην προστασία κατά της καρδιοπάθειας

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, μία εκ των οποίων έγινε από καρδιολόγους στη Βαλτιμόρη της Αμερικής βρήκε ότι όσοι είχαν καρδιοπάθειες είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να γελάσουν σε μια σειρά καταστάσεων συγκριτικά με όσους δεν παρουσίαζαν καρδιοπάθειες. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί το γέλιο προστατεύει την καρδιά, αλλά γνωρίζουμε ότι το ψυχικό στρες σχετίζεται με βλάβες στο ενδοθήλιο, το προστατευτικό τοίχος που βρίσκεται σε όλα τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό προκαλεί μια σειρά φλεγμονωδών αντιδράσεων που προκαλούν συσσώρευση λίπους και χοληστερίνης στις αρτηρίες και συνεπώς σε καρδιακό έμφραγμα. Το γέλιο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει την αιματική ροή πλούσια σε οξυγόνο σε όλο το σώμα.

gunaika

Το γέλιο καίει θερμίδες

Το γέλιο καίει ακόμα και θερμίδες. Σε μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία το 2005, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι το γέλιο απαιτεί ενέργεια και έτσι αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό κατά 10-20%. Συνεπώς, καταναλώνονται και περισσότερες θερμίδες.

 

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram