Έξι πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη «βιταμίνη του μέλλοντος», τη βιταμίνη D

Δημοσιεύθηκε 26 Απριλίου, 2021

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Εξαιτίας της συμπεριφοράς της στον οργανισμό θεωρείται και ορμόνη. Παράγεται όταν η ακτινοβολία από τον ήλιο έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα και συμβάλλει σε μια σειρά από λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Πάρα πολλές επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει πως η υγιής κατάσταση των οστών μας, η καλή λειτουργία της καρδιάς, το ανοσοποιητικό, ακόμα και η καλή μας διάθεση σχετίζονται με τα επίπεδα στα οποία αυτή η βιταμίνη – «θησαυρός» περιέχεται στον οργανισμό μας. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα, επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τη βιταμίνη D και τη λειτουργία της, ώστε να καταλάβουμε για ποιους λόγους την χρειαζόμαστε και πώς θα διαφυλάξουμε την επάρκειά της.

#1 Δημιουργείται από τον ήλιο
Η βιταμίνη D δημιουργείται από την επαφή της ηλιακής ακτινοβολίας με το δέρμα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι χρειάζονται 15-20 λεπτά στον ήλιο, μεταξύ των ωρών 10:00-14:00, τρεις φορές την εβδομάδα, με το πρόσωπο και τα άκρα εκτεθειμένα, ώστε να είμαστε καλυμμένες. Ο ήλιος δεν είναι η μοναδική πηγή της βιταμίνης αυτή, αλλά είναι σίγουρα η πιο σημαντική. Όσον αφορά στα τρόφιμα, μπορούμε να την λάβουμε από το γάλα, το αυγό, τα μανιτάρια και από ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

#2 Οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών εμφανίζουν έλλειψη βιταμίνης D
Η Μεσόγειος είναι μια ηλιόλουστη θάλασσα και οι κάτοικοι των μεσογειακών χωρών απολαμβάνουν τον ήλιο τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Κι όμως, οι κάτοικοι των χωρών αυτών, μεταξύ τους και οι Έλληνες παρουσιάζουν έλλειψη σε βιταμίνη D! Αυτό συμβαίνει, κατά κύριο λόγο, διότι γνωρίζουμε τα αρνητικά που έχει η έκθεση στον ήλιο και έχουμε μάθει να τον αποφεύγουμε, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή.

#3 Βοηθάει τα οστά μας
Η βιταμίνη D θεωρείται απαραίτητη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και της ραχίτιδας, καθώς είναι η βιταμίνη που βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο. Τυχόν έλλειψή της οδηγεί σε απώλεια ασβεστίου, κάτι που κάνει τα οστά μας πιο εύθραυστα και ευπαθή. Τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικες που χρειάζονται οστική πυκνότητα, είναι απαραίτητο να έχουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Γνωρίζουμε εξάλλου πως η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που απασχολεί κατά κύριο λόγο τις γυναίκες.

#4 Βοηθάει και σε μία σειρά ακόμα ανθρώπινες λειτουργίες
Η βιταμίνη D είναι σημαντική επίσης διότι βοηθάει τα μέγιστα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας, της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα και γενικότερα στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

#5 Τα συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης D
Κόπωση, αδυναμία, πόνοι στις αρθρώσεις, πονοκέφαλοι και αδυναμία συγκέντρωσης μπορεί να είναι συμπτώματα που θα μας στείλουν στο μικροβιολογικό, καθώς η έλλειψη της βιταμίνης D διαπιστώνεται με μία απλή εξέταση αίματος. Ας μην ξεχνάμε πως μια σειρά δυσάρεστων καταστάσεων θα μπορούσε – τόσο απλά – να αποφευχθεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να γνωρίζουμε πως διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη χρήση βιταμίνης D και χωρίς ιατρικές εξετάσεις, καθώς θεωρείται απαραίτητη, στην πλειοψηφία μας έχουμε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ είναι μη τοξική, ακόμα και σε πολύ υψηλές δόσεις, επομένως διαθέτει ασφάλεια.

#6 Βοηθάει στην απώλεια κιλών
Last but not least, για τη βιταμίνη D, είναι καλό να γνωρίζουμε πως βοηθάει στην προσπάθειά μας για απώλεια κιλών, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην απώλεια κοιλιακού λίπους, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Μινεσότα. Αυτό βέβαια επιτυγχάνεται -όπως πάντα- σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή και άσκηση.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram