Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν καλό στην ψυχική σου υγεία

Δημοσιεύθηκε 13 Ιουνίου, 2024

Αν νομίζεις πως το σκούπισμα, το σφουγγάρισμα, η τακτοποίηση του σαλονιού και το μαγείρεμα είναι απλώς μια αγγαρεία που πρέπει να υποστείς γιατί είσαι η «κυρά του σπιτιού» κάνεις μεγάλο λάθος. Τελικά, μερικά πράγματα δεν είναι και πολύ τυχαία ή μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαία που βρίσκονται στην καθημερινότητά μας

Μια νέα έρευνα απέδειξε πως η διατήρηση ενός καθαρού σπιτιού είναι πολύ θεραπευτική και μάλιστα κάνει το άτομο να παραμένει ψυχικά υγιές μέσα σε μια δύσκολη καθημερινότητα που είναι γεμάτη εντάσεις και ανατροπές!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σύστημα της Marie Kondo -που τόσο διαδίδεται ανά τον κόσμο- έχει τελικά βρει πολλούς υποστηρικτές γιατί όχι μόνο διατηρεί το σπίτι οργανωμένο και καθαρό αλλά και γιατί επιτρέπει στα άτομα να βρουν την εσωτερική ηρεμία που τόσο πολύ έχουν ανάγκη.

Όπως έχει αποδειχθεί, ένα βρώμικο σπίτι μπορεί στην πραγματικότητα να επιβραδύνει την ψυχική σου ευεξία. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Social Psychology Bulletin, οι ερευνητές παρατήρησαν τη ζωή 60 οικογενειών. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μια φωτογραφική μηχανή και τους ζητήθηκε να κάνουν μια περιήγηση στα σπίτια τους, προκειμένου να παρατηρήσουν τον χώρο και τα αντικείμενα τους καταγράφοντας τι σήμαιναν γι 'αυτούς.

Resizer 16143825872961

«Οι γυναίκες που είχαν ακατάστατα σπίτια (ή αποθήκευαν πράγματα που δεν χρειάζονταν) είχαν χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες δηλαδή», εξηγεί ο Darby Saxbe, PhD, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. «Αυτό δίνει την αίσθηση της ανεκπλήρωτης εργασίας και υποχρέωσης, και στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλό μας πως δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με αυτό. Οι άνθρωποι που δεν αισθάνονται αυτή την αίσθηση της ακαταστασίας, από την άλλη πλευρά, βίωσαν στην πραγματικότητα μια πτώση στα επίπεδα κορτιζόλης τους», συνεχίζει ο Saxbe.

Να λοιπόν ο λόγος που οι άνθρωποι αισθάνονται ν' αγαπούν τις μεθόδους του Kondo. «Ζούμε σε μια εποχή πολύ προσιτών, αναλώσιμων αγαθών. Οι άνθρωποι χάνονται μέσα στα καταναλωτικά προϊόντα και καταφεύγουν ξανά και ξανά στην αγορά ίδιων πραγμάτων. Όταν λοιπόν τακτοποιείς την ντουλάπα σου και αφήνεις ένα σωρό ρούχα για να δωρίσεις, ο εγκέφαλός σου χαλαρώνει στην θέα των λιγότερων επιλογών. Λιγότερα πράγματα, λιγότερες αποφάσεις», λέει ο Saxbe.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram