Δίαιτες Detox: Τελικά μας κάνει καλό η αποτοξίνωση;

Δημοσιεύθηκε 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Κάθε φορά που αισθάνεσαι ότι έφαγες λίγο παραπάνω, αποφασίζεις να ξεκινήσεις δίαιτα, προκειμένου να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά. Μία σύντομη detox δίαιτα, για να πεις “αντίο” στις περιττές τοξίνες. Αλήθεια, πόσο καλά γνωρίζεις τις δίαιτες αποτοξίνωσης; Πόσο “καλό” κάνουν στον οργανισμό σου; Ο, Νοσοκομειακός Διαιτολόγος, PhD, Παπαβαγγέλης Χρήστος, βάζει τον συγκεκριμένο τύπο δίαιτας στο μικροσκόπιο. Ο λόγος στον ειδικό.

Πολλές φορές γινόμαστε μάρτυρες ενός γενικευμένου trend, το οποίο προτάσσει την αποτοξίνωση ως θεραπεία για πολλές καταστάσεις. Μετά τις διακοπές ή μετά από “βαριές” θερμιδικά ημέρες. Όμως, πόσο καλό μας κάνει μία γρήγορη detox diet; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, δίνοντας απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι υπόσχεται μια δίαιτα αποτοξίνωσης;

Ραγδαία απώλεια βάρους
Βελτιωμένη πέψη
Πυκνότερα και υγιέστερα μαλλιά, νύχια και δέρμα
Βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας
Ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα
Εξαφάνιση της κυτταρίτιδας

Οι δίαιτες Detox τείνουν να διαρκούν από μια μέρα έως περίπου ένα μήνα και μπορεί να περιλαμβάνουν:
νηστεία για μικρό χρονικό διάστημα.
αυστηρά μόνο φρούτα και λαχανικά.
αποκλεισμό σιτηρούχων με γλουτένη και γαλακτοκομικών τροφίμων.
κατανάλωση ενός περιορισμένου φάσματος τροφίμων.
αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ.
χρήση κάποιων «ειδικών» προϊόντων όπως χάπια, λοσιόν, ή φίλτρα.

Για ποιο λόγο προτείνονται;

Η όλη ιδέα της αποτοξίνωσης έχει ως βάση την ανάγκη του ανθρώπου να βοηθηθεί με όλα τα μέσα, και να προστατευτεί από την ασθένεια. Ωστόσο, εκτός από σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, το σώμα μας είναι ένα σοφά ανεπτυγμένο σύστημα που έχει τη δική ικανότητα αποτοξίνωσης και αφαίρεσης και απόρριψης τοξινών. Το σώμα μας συνεχώς φιλτράρει, και εκκρίνει τοξίνες όπως αλκοόλ, φάρμακα, προϊόντα πέψης, νεκρά κύτταρα, χημικές ουσίες από ρύπανση και βακτήρια μέσω του ήπατος των νεφρών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γιατί ακολουθούμε τις detox δίαιτες;

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης ζωής γενικότερα σήμερα, είναι ιδιαίτερα δύσκολη και τις περισσότερες φορές αδύνατη.

Τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, η μόνιμη παρουσία στρες, οι αβέβαιες συνθήκες διαβίωσης (οικονομική δυσπραγία, πανδημία covid, ανεργία), μας αναγκάζουν να τρώμε ανθυγιεινά, να κοιμόμαστε ελάχιστα, να ασκούμαστε ολοένα και λιγότερο και να καταφεύγουμε για την χαλάρωση μας σε αλκοόλ και κάπνισμα. Υπό αυτό το καθεστώς, τα «ελιξίρια» της αποτοξίνωσης φαντάζουν μονόδρομος.

Ποια είναι τα σωστά βήματα, για να περιφρουρήσουμε την υγεία μας;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σκευάσματα, που αποτοξινώνουν.
Δεν θα πρέπει να πίνουμε υπερβολικές ποσότητες νερού, διότι μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνο με την αφυδάτωση
Παράλληλα, δεν «κόβουμε» τα δημητριακά ή τα γαλακτοκομικά, καθώς είναι τρόφιμα που δίνουν πολύ σημαντικά συστατικά στον οργανισμό μας. Μόνο με καθοδήγηση από ιατρική διάγνωση προχωρούμε σε περικοπές.
Δεν καταναλώνουμε απεριόριστα φρούτα και λαχανικά, καθώς ο κάθε οργανισμός μπορεί να αντέξει μέχρι κάποια συγκεκριμένη ποσότητα από τα τρόφιμα αυτά. Επιπλέον, με την υπερβολική κατανάλωση φρούτων μπορούμε να καταναλώσουμε πραγματικά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
Χρησιμοποιούμε με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή βότανα και εκχυλίσματα, καθώς ενδέχεται να έχουν ισχυρά καθαρτική δράση.

Φαίνεται ότι ο σύγχρονος άνθρωπος περισσότερο από ποτέ είναι καχύποπτος και επιφυλακτικός στο προφανές! Δύσκολα μπορεί να πεισθεί ότι ικανές ποσότητες ύπνου, ισορροπημένη διατροφή και ενυδάτωση, συνεχόμενη φυσική δραστηριότητα, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, και συστηματικά αποφυγή των στρεσσογόνων καταστάσεων οδηγούν σε μη τοξικότητα.

Θα πρέπει να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι. Πίσω από τις detox δίαιτες, υπάρχει μια τεράστια βιομηχανία «υγείας» με μεγάλα κέρδη. Η έγκυρη ενημέρωση είναι χρέος της πολιτείας και των επιστημονικών συλλόγων.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram