Δείτε τη Συνταγή της ημέρας!

Δημοσιεύθηκε 19 Ιουνίου, 2020

Έχει διάφορες παραλλαγές και ονομασίες ανάλογα την περιοχή καταγωγής της σε όλη την Ελλάδα, μπορούμε να τη συναντήσουμε ως μπατζίνα, μπατσαριά, πισπιλίτα ή πλάστη.

Τραγανή κρούστα εξωτερικά με ζουμερά αρωματικά χόρτα μέσα εμπλουτισμένα με φέτα που δίνει όλη τη νοστιμιά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπατσαριά

Συστατικά
Για τη ζύμη:
500 γρ καλαμποκάλευρο
1 πρέζα αλάτι
60 ml ελαιόλαδο
600 ml νερό χλιαρό
Για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
1 ματσάκι σέσκουλα καθαρισμένο και χοντροκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 πράσα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
50 γρ γλυκό τραχανά
350 γρ φέτα
λίγο ελαιόλαδο

Οδηγίες
Για τη γέμιση πλένω πολύ καλά 3-5 φορές τα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλα), τα καθαρίζω αφαιρώντας τα χοντρά κοτσάνια και χαλασμένα φύλλα.
Βάζω μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τα ζεματάω (τα βουτάω σε αυτή) για 3 λεπτά, τα βγάζω σε σουρωτήρι και τα αφήνω να στραγγίξουν.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με 1 κγ ελαιόλαδο σοτάρω όλα τα αρωματικά, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, το μάραθο αφήνοντας τα να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους.
Προσθέτω και τα χόρτα αφήνοντας τα να αποβάλλουν τα πολλά υγρά τους.
Βγάζω το τηγάνι από την εστία και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει.
Για τη ζύμη σε ένα μπολ αναμιγνύω το καλαμποκάλευρο με το αλάτι, το ελαιόλαδο και σταδιακά με το νερό ανακατεύοντας να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Στο τηγάνι με τη γέμιση θρυμματίζω τα 300 γρ από τη φέτα, ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
Σε ένα ταψί 36x29 εκ που έχω λαδώσει προηγουμένως, ρίχνω τη μισή ποσότητα από τη ζύμη – χυλό απλώνοντας τη σε όλο τον πάτο.
Στρώνω πάνω της ομοιόμορφα κατανεμημένη όλη τη γέμιση και πασπαλίζω τα άλλα 50 γρ φέτας που έχω κόψει σε κυβάκια (με ένα κουτάλι τα πιέζω να μπουν μέσα στη γέμιση ώστε να μην εξέχουν).
Τέλος σκεπάζω τη γέμιση με την υπόλοιπη ζύμη και ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο από πάνω.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C στις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά.
Βγάζω από το φούρνο και αφήνω να κρυώσει 30 λεπτά πριν κόψω σε κομμάτια για να σερβίρω.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram