Αγχώδεις διαταραχές: Ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοούνται

Δημοσιεύθηκε 15 Μαΐου, 2024

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν φόβους και ανησυχίες, όταν όμως το άγχος γίνεται χρόνιο μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της καθημερινότητας και να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Το άγχος παίρνει διάφορες μορφές και ο διαχωρισμός του «φυσιολογικού» από την ύπαρξη διαταραχής δεν είναι πάντοτε σαφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα αγχώδους διαταραχής που μπορούν να σας βάλουν σε σκέψεις:

Υπερβολικές ανησυχίες: Το σημείο αναφοράς της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD) είναι οι υπερβολικές ανησυχίες για καθημερινά πράγματα, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά. Στην περίπτωση της GAD, ως «υπερβολή» χαρακτηρίζονται οι επίμονες σκέψεις σε καθημερινή βάση για περισσότερους από έξι μήνες.

Παράλογοι φόβοι: Όταν ο φόβος κατακλύζει το άτομο και αποτελεί εμπόδιο στη φυσιολογική ζωή, μπορεί να υποδεικνύει αγχώδη διαταραχή με τη μορφή φοβίας. Οι φοβίες έχουν σαν χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι το ερέθισμα του φόβου δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο επικίνδυνο όσο θεωρεί το άτομο.

Προβλήματα ύπνου: Η αϋπνία σχετίζεται άμεσα με αρκετά προβλήματα υγείας, σωματικά ή ψυχολογικά. Η χρόνια αϋπνία και η κακή ποιότητα ύπνου σε συστηματική βάση μπορεί να υποδηλώνουν αγχώδη διαταραχή. Ο ύπνος που συνοδεύεται από κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να υποδηλώνει τις έντονες ανησυχίες.

Χρόνια δυσπεψία: Το πεπτικό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο χρόνιο άγχος. Έτσι, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής μπορεί να έχουν τη μορφή έντονου στομαχόπονου, πρηξίματος ή κράμπας στο στομάχι.

Κρίσεις πανικού: Μια μεμονωμένη κρίση πανικού δεν υποδεικνύει απαραίτητα αγχώδη διαταραχή. Όταν όμως τα επεισόδια είναι συχνά, επιβάλλεται η επίσκεψη σε ειδικό.

 

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram