Αυτά τα λουλούδια θα φυτέψετε το Μάιο

Δημοσιεύθηκε 8 Μαΐου, 2021

Μιας και πάμε για το καλοκαίρι, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απο ξεγνοιαστές βραδιές με φίλους στο μπαλκόνι μας.

Ομόρφυνε το μπαλκόνι ή τον κήπο σου με πολύχρωμα φυτά που θα βελτιώσουν τη διάθεσή σου και δώσουν μια νότα χαράς στο σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να μερικές προτάσεις

 

Πετούνια

 

1

Ίσως είναι το φυτό αυτό που βλέπουμε πιο συχνά σε ζαρντινιέρες. Έχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, το σχήμα των ανθών της μοιάζει με χωνί και μπορείς να τη βρεις και διπλή (δηλαδή με το κάθε άνθος της να έχει δύο χρώματα). Ανθοφορεί αυτή την εποχή και τα άνθη της μπορεί να είναι είτε μεγαλύτερα, είτε μικρότερα, αναλόγως του είδους. Χρειάζεται άφθονο ήλιο και καλό πότισμα, καθώς και έδαφος που να στραγγίζει καλά το νερό.

 

Σκυλάκι

2

Το άνθος του είναι πολύ ιδιαίτερο και μπορείς να το βρεις σε διάφορες αποχρώσεις όπως το λευκό, το μωβ, το κόκκινο, το κίτρινο και το ροζ. Για να ανθίσει χρειάζεται ήλιο και θερμό κλίμα, καθώς και στραγγιζόμενο έδαφος.

 

Κατιφές

3

 

 

Τα άνθη του έχουν διάφορες αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κίτρινου, ενώ ποικιλία υπάρχει και στο σχήμα του. Τα άνθη είναι μεγάλα και πλούσια, δημιουργώντας ένα όμορφο αποτέλεσμα στη ζαρντινιέρα Απαιτεί ηλιόλουστο σημείο και τώρα το καλοκαίρι χρειάζεται αρκετό νερό. Πάντως δεν χρειάζεται μεγάλη φροντίδα, παρά μόνο την αφαίρεση των ξερών λουλουδιών, προκειμένου να σου χαρίσει πολλά, νέα λουλούδια.

Γαρδένια

4

Σε περίπτωση που θέλεις να έχεις μια ζαρντινιέρα σε σκιερό μέρος, μια καλή επιλογή είναι η γαρδένια. Μπορεί να μην τη βρεις σε πολλά χρώματα, όμως διαθέτει όμορφο λευκό ανθό. Αυτό βέβαια που την κάνει μοναδική, είναι το γεγονός οτι είναι απο τα πιο ευωδιαστά φυτά. Πρέπει να μένει μακριά απο τον ήλιο, ειδικά το καλοκαίρι και να μην ποτίζεται υπερβολικά. Το πολύ συχνό πότισμα μπορεί να της κάνει κακό, ενώ το έδαφός της πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο, αλλά και ελαφρά νωτισμένο.

Γαρυφαλλιά

7

 

Μην ξεχάσουμε φυσικά και την γαρυφαλλιά, το σύμβολο της Πρωτομαγιάς, ένα από τα πιο δημοφιλή πολυετή ανθόφυτα που συναντάμε μέσα στο Μάιο σε αυλές και μπαλκόνια των ελληνικών σπιτιών. Η γαρυφαλλιά διαθέτει πλούσια βλάστηση, με στενόμακρα λογχοειδή φύλλα και άνθη σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, ροζ, μωβ, πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα, ακόμη και δίχρωμα άνθη. Η γαρυφαλλιά ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο και τα άνθη της μπορούν να διατηρηθούν σε βάζο για αρκετό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς για να επιλέξουμε νάνες, ψηλές, καθώς και ποικιλίες με κρεμοκλάδή ανάπτυξη ειδικές για εδαφοκάλυψη και κρεμαστά καλάθια.

 

Γεράνι

8

 

 

Ένα από τα πιο ανθεκτικά λουλούδια που παραδοσιακά συναντάμε στις αυλές των ελληνικών σπιτιών είναι το γεράνι που αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο δημοφιλή ανθόφυτα της χώρας μας. Η καλλωπιστική αξία του γερανιού οφείλεται στην παρατεταμένη ανθοφορία, στα μεγάλα λουλούδια, καθώς και στην ποικιλία χρωμάτων του. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γερανιών, άλλες με ύψος 10 με 20 εκατοστών κι άλλες που φθάνουν μέχρι και το 1,5 μέτρο. Το γεράνι ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και δίνει άνθη που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μωβ και κίτρινο χρώμα.

Τριανταφυλλιά

10

 

Και για το τέλος της λίστας με τα πιο όμορφα φυτά του Μαίου, τι θα μπορούσαμε άλλο να επιλέξουμε εκτός από την τριανταφυλλιά, ίσως το πιο διαδεδομένο και αναγνωρίσιμο καλλωπιστικό φυτό με φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι θυμόμαστε την μαγιάτική εκατόφυλλη τριανταφυλλιά από τις αυλές των γιαγιάδων και των παπππούδων μας αν και υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα διαφορετικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς για να φυτέψουμε και να χαρούμε την ανθοφορία τους. Τριανταφυλλιές με λουλούδια σε υπέροχα χρώματα, εντυπωσιακά σχέδια και πολλά μεγέθη. Τριανταφυλλιές νάνες, εδαφοκάλυψης, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και δενδρώδεις.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram