Προστατέψετε το παιδί από τις αλλεργίες της άνοιξης

Δημοσιεύθηκε 6 Μαΐου, 2021

H γύρη την άνοιξη μπορεί να δημιουργήσει έντονες αλλεργικές αντιδράσεις ακόμα και από μεγάλη απόσταση.

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που τους ανοιξιάτικους μήνες βρίσκονται σε έξαρση οι αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι σχεδόν αδύνατο το παιδί με αλλεργικό άσθμα ή ρινίτιδα να αποφύγει τελείως τη γύρη.

Τι να κάνετε για να μειώσετε τη δράση της κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας:

* Κλείνετε τα παράθυρα του αυτοκινήτου.

* Αποφεύγετε τις άσκοπες βόλτες με το παιδί στην εξοχή και κυρίως κοντά σε αλλεργιογόνα δένδρα και φυτά, ιδιαίτερα την ελιά, που ευθύνεται για τις πιο έντονες αλλεργικές αντιδράσεις, την εποχή της ανθοφορίας της (δηλαδή από τέλη Απριλίου έως τέλη Μαΐου περίπου).

* Προτιμάτε τις βόλτες σε παραθαλάσσιες περιοχές που χαρακτηρίζονται από μικρότερη ποσότητα γύρης.

* Να αερίζετε τα δωμάτια του σπιτιού σας νωρίς το πρωί (έως τις 9 π.μ.), αφού η απελευθέρωση γυρεοκόκκων αρχίζει μετά τη θέρμανση της ατμόσφαιρας, και μετά κλείνετε τα τζάμια, ιδιαίτερα των υπνοδωματίων και του σαλονιού. Φυσικά αυτό ισχύει για την εποχή της ανθοφορίας των φυτών στα οποία είναι αλλεργικό το παιδί σας.

* Αν μένετε σε εξοχική περιοχή, φροντίστε όταν επιστρέφετε στο σπίτι να αλλάζετε αμέσως τα εξωτερικά ρούχα και παπούτσια.

* Κάντε μπάνιο το παιδί (χρησιμοποιώντας ήπια αφρόλουτρα) μετά τη βόλτα και το παιχνίδι στην

Απομακρύνετε ακάρεα και μύκητες

Όπως προκύπτει από τις έρευνες, ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των παιδιών παρουσιάζει αλλεργίες στα ακάρεα της σκόνης, τα οποία ευθύνονται για το αλλεργικό άσθμα και τη ρινίτιδα (όχι μόνο την εποχική). Τα ακάρεα είναι αόρατα στο γυμνό μάτι, τρέφονται με νεκρά κύτταρα της ανθρώπινης επιδερμίδας και ζουν κυρίως στα στρώματα, στα μαξιλάρια και στα ασκεπάσματα των κρεβατιών, αλλά και σε χαλιά, κουρτίνες και έπιπλα με υφασμάτινη κάλυψη.

Επίσης τις αναπνευστικές αλλεργίες μπορούν να επιδεινώσουν οι διάφοροι μύκητες, οι οποίοι συνήθως βρίσκονται σε χώρους με σχετική υγρασία (μέσα και έξω από το σπίτι), όπως στα υγρά ντουλάπια, στο μπάνιο, στις αποθήκες, καθώς και στα σαπισμένα φύλλα του κήπου.

Λάβετε λοιπόν τα μέτρα σας και για αυτούς τους χώρους ώστε να μην επηρεάζεται το περιβάλλον του παιδιού. Για να μειώσετε την υγρασία στους χώρους όπου συγκεντρώνονται αρκετοί υδρατμοί (μπάνιο, κουζίνα) χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα (διατίθεται στο εμπόριο). Επίσης ο καλός αερισμός του σπιτιού είναι και το καλύτερο ακαρεοκτόνο για τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπνευστική αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης.

 

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram