Γύρος κοτόπουλο στο φούρνο του σπιτιού σας, σε μοναδική μαρινάδα με γιαούρτι.
Γίνεται ακόμα πιο ζουμερό, ακόμα πιο νόστιμο, ακόμα πιο απολαυστικό!
Υλικά Συνταγής
2 κιλά φιλέτο κοτόπουλο (κομμένο σε φέτες οριζόντιες)
πίτες για σουβλάκι
Για τη μαρινάδα
2 κρεμμύδια (τριμμένα)
1 μήλο (τριμμένο)
4 ντομάτες (τριμμένες)
500 γραμ. γιαούρτι
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά και καυτερή
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα ψητά λαχανικά
ντομάτες
κρεμμύδι
πάπρικα
μελιτζάνες
ρόδι
γιαούρτι
ζάαταρ (μείγμα μπαχαρικών με θυμάρι-ρίγανη-σούμακ-καβουρδισμένο σουσάμι-αλάτι)
ελαιόλαδο
μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Για να γίνει τέλειος ο γύρος κοτόπουλο σε μαρινάδα με γιαούρτι, ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κοτόπουλο σε κομμάτια (για γύρο), οριζόντια και λεπτά.
Για τη μαρινάδα με γιαούρτι
Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα με γιαούρτι. Βάζουμε σε γυάλινο σκεύος όλα τα υλικά. Τα ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε σκεπασμένα από 4 ώρες ως μία νύχτα, μέχρι να μαριναριστεί το κρέας καλά.
Για το γύρο κοτόπουλο
Για να στήσουμε το γύρο, χρειαζόμαστε κοτοπουλιέρα (από το φούρνο της κουζίνας) ή αυτοσχέδια πατέντα. Αλλιώς, μπορούμε να τον περάσουμε σε τρία σουβλιά για κεμπάπ. Τον τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τον ακουμπάμε σε ταψάκι γεμάτο νερό, πλαγιαστά. Ψήνουμε στους 200 °C για 1 ώρα και 30΄. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το γύρο κοτόπουλο να ξεροψηθεί.
Κόβουμε τα ψημένα κομμάτια και αφήνουμε τον υπόλοιπο γύρο κοτόπουλο να ροδίσει. Εναλλακτικά τυλίγουμε το γύρο σε ρολό μέσα σε λαδόκολλες και σφραγίζουμε το ρολό με αλουμινόχαρτο. Αφού ψηθεί, αφαιρούμε το περιτύλιγμα για να ροδίσει ομοιόμορφα. Σερβίρουμε με πίτες, τζατζίκι και ψητά λαχανικά.