Τα κουκουνάρια, είναι οι σπόροι που βρίσκονται στις φολίδες των κουκουναριών που παράγει το πεύκο. Θεωρούνται από τους ξηρούς καρπούς με την υψηλότερη διατροφική αξία, ιδίως όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα, ανά 100 γραμμάρια:
Όπως μπορείς να διακρίνεις, τα κουκουνάρια είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και ακόρεστων λιπαρών, όπως τα ωμέγα-3, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 60%. Ποια είναι, λοιπόν, τα οφέλη που χαρίζει στον οργανισμό μας, η κατανάλωση του συγκεκριμένου ξηρού καρπού;
Τα υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης στο αίμα ή λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το πινολενικό οξύ είναι ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ που απομονώνεται αποκλειστικά σε κουκουνέλαιο. Το πινολενικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στο αίμα. Μελέτες σε αρουραίους έχουν δείξει ότι το πινολενικό οξύ αναγκάζει το συκώτι να προσλαμβάνει και να μεταβολίζει περισσότερη LDL χοληστερόλη από το αίμα.