Αν τα φρούτα δεν είναι η αγαπημένη σου ομάδα τροφίμων και παρ’ όλ’ αυτά θέλεις να προσέχεις τη διατροφή σου, σού έχουμε καλά νέα: Τα σμέουρα, είναι το super φρούτο που μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό σου με πολλαπλούς τρόπους.
Στην πραγματικότητα τα σμέουρα, γνωστά και ως raspberries, έχουν ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ που τα καθιστά μια από τις πιο υγιεινές επιλογές. Και έχουμε αποδείξεις. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 7 από τα κορυφαία οφέλη που προσφέρουν τα σμέουρα στην υγεία.
Μια μερίδα 100 γραμμαρίων σμέουρων παρέχει 23 mg βιταμίνης C. Αυτή η ποσότητα είναι περίπου το 30% του ελάχιστου ημερήσιου στόχου για βιταμίνη C για τις γυναίκες. Η βιταμίνη C υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και την υγεία του δέρματος, ενώ βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου.
Επιπλέον, η βιταμίνη C στα σμέουρα αυξάνει την ικανότητα του σώματός σας να καίει λίπος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition.
Τα σμέουρα περιέχουν επίσης μαγγάνιο, ασβέστιο και βιταμίνη Κ, τα οποία παίζουν ρόλο στην υγεία των οστών. Και παρέχουν μικρότερες ποσότητες βιταμίνης Ε, βιταμινών Β, μαγνησίου, χαλκού, σιδήρου και καλίου.
Τα σμέουρα είναι επίσης ένα από τα φρούτα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με μόλις 2,7 γραμμάρια ανά μερίδα 100 γραμμαρίων.
Η χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή αν θέλεις να φας κάτι γλυκό, ελαχιστοποιώντας τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης.
Τα σμέουρα είναι αντιοξειδωτικές δυνάμεις με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Σύμφωνα με σχετική επιστημονική μελέτη, η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως τα σμέουρα, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με το στρες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και διάφορους τύπους καρκίνου.
Τα αντιοξειδωτικά στα σμέουρα, βοηθούν επίσης στη μείωση της φλεγμονής, που κρύβεται πίσω από την πρόωρη γήρανση. Οι φυσικές προστατευτικές ουσίες στα σμέουρα υποστηρίζουν επίσης την επιδιόρθωση του DNA και μπλοκάρουν τα ένζυμα που προκαλούν αρθρίτιδα.
Τα αντιοξειδωτικά και οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στα σμέουρα, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις, μειώνουν την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με σχετική μια μελέτη στο Advanced Nutrition, τα σμέουρα είναι από τις λίγες φυτικές τροφές που παρέχουν φυτοχημικά τα οποία είναι αντιοξειδωτικά, που μπορεί να έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου.
Τα σμέουρα συγκαταλέγονται στις υψηλότερες πηγές ολικής τροφής σε διαιτητικές ίνες, παρέχοντας 6,5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Οι φυτικές ίνες προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία μας, μερικά εκ των οποίων είναι ότι:
Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Obesity, διαπίστωσε ότι για όσους διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη, η κατανάλωση περισσότερων σμέουρων μείωσε την ποσότητα ινσουλίνης που απαιτείται για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Τα σμέουρα βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μιας ανισορροπίας μεταξύ των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να καταπολεμά τις βλαβερές επιπτώσεις τους.
Επειδή το οξειδωτικό στρες είναι παράγοντας κινδύνου για ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, τα σμέουρα είναι μια κορυφαία τροφή που υποστηρίζει τον εγκέφαλο.