7 οφέλη της Hatha Yoga

Δημοσιεύθηκε 4 Ιουνίου, 2020

Το Hatha αναφέρεται στη σωματική άσκηση της γιόγκα, έτσι όποιες στάσεις αφορούν κάμψη, στρίψιμο, ισορροπία ή συμπίεση του σώματός σας κατατάσσετε σε αυτή την κατηγορία. Αυτή η φυσική πρακτική είναι ξεχωριστή από την πρακτική αναπνοών και το διαλογισμό που αποτελούν επίσης μέρος μιας ολοκληρωμένης πρακτικής γιόγκα.

Η εκτέλεση αυτών των στάσεων παρέχει πολλά οφέλη για τους μύες, τα όργανα, τις αρθρώσεις και το μυαλό σας. Κάθε μία από τις δεκάδες στάσεις που μπορεί να συναντήσετε σε μια πρακτική Hatha προσφέρει αμέτρητα οφέλη. Ξεκινήστε την πρακτική σας και αρχίστε να δοκιμάζετε μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες στάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Υγεία της καρδιάς
Σύμφωνα με έρευνα, η τακτική πρακτική γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης καθώς και στη μείωση του αριθμού των δυσάρεστων αγγειακών επεισοδίων σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις. Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι η γιόγκα βελτιώνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο το αίμα ρέει στην καρδιά αλλάκαι τις βλάβες στην καρδιά που είναι ενδεικτικές της νόσου.

2. Οικοδόμηση οστικής πυκνότητας
Οι στάσεις με χρήση σωματικού βάρους που χρησιμοποιεί η γιόγκα, όπως η στάση του Δέντρου, του Τρίγωνου και του Πολεμιστή, βοηθούν στην αντιστροφή της οστικής απώλειας σε άτομα με οστεοπόρωση και οστεοπενία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 έδειξε ότι μόνο 12 λεπτά πρακτικής καθημερινά μπορούν να χτίσουν πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και στο μηριαίο οστό.

3. Ενδυνάμωση πυρήνα
Πολλές στάσεις Hatha βελτιώνουν την ενδυνάμωση του πυρήνα σας – αυτό είναι το κέντρο του σώματός σας, αποτελούμενο από τη σπονδυλική στήλη, τους κοιλιακούς και τους γοφούς. Ένας ισχυρός πυρήνας μπορεί να σας κρατήσει λειτουργικούς και να σας προστατεύσει από πιθανούς τραυματισμούς. Βελτιώνει επίσης την απόδοσή σας στο γυμναστήριο και σε άλλα αθλήματα. Στάσεις όπως η Βάρκα και η στάση του Σκύλου ενισχύουν τους πλάγιους κοιλιακούς, ενώ η στάση της Καρέκλας και του Πολεμιστή στοχεύει τους γλουτούς σας. Η στάση της Καρέκλας και το Half-Lift βελτιώνουν τη δύναμη των μυών που περιβάλλουν τη σπονδυλική σας στήλη βοηθώντας σας να στρίβετε και λυγίζετε.

4. Κινητικότητα Αρθρώσεων
Όταν δεν δουλεύετε τις αρθρώσεις σας στο πλήρες εύρος κίνησης τους, τείνουν να σκληρύνουν και να περιορίζουν την κίνηση σας. Οι στάσεις της Hatha γιόγκα δουλεύουν τις αρθρώσεις σας σε πολλαπλές κατευθύνσεις, βελτιώνοντας έτσι την κινητικότητα και την ευελιξία σας. Μια μελέτη στο Journal of Physical Therapy Sciences από το 2015 διαπίστωσε ότι μόνο μία συνεδρία γιόγκα 90 λεπτών την εβδομάδα βελτίωσε σημαντικά την κινητικότητα των αρθρώσεων, ειδικά της σπονδυλικής στήλης, των γυναικών ηλικίας 50 έως 70 ετών.

5. Υγεία της πλάτης
Οι τροποποιημένες στάσεις Hatha είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία του πόνου στο χαμηλό μέρος της πλάτης, και την αποτροπή της αναπηρίας που σχετίζεται με αυτή την κατάσταση. Μια ανασκόπηση της έρευνας που δημοσιεύθηκε το 2016 στο Journal of Orthopaedic Rheumatology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Hatha yoga μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με άλλες μη φαρμακευτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου στο χαμηλό μέρος της πλάτης και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καλύτερη από τις συνηθισμένες μεθόδους.

6. Ισορροπία και στάση σώματος
Οι στάσεις της Hatha γιόγκα μπορεί να βελτιώσουν την ισορροπία και την ιδιοτέλεια. Η καλή ισορροπία σας κρατά από το ενδεχόμενο να πέσετε και να τραυματιστείτε όταν περπατάτε, για παράδειγμα σε ένα βρεγμένο έδαφος.

7. Συνολική φυσική κατάσταση
Όταν ασκούνται τακτικά, οι στάσεις της Hatha γιόγκα μπορούν να βελτιώσουν πολλές σημαντικές πτυχές της σωματικής σας ικανότητας. Όπως αποκαλύφθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2001, η παρακολούθηση τουλάχιστον δύο τάξεων γιόγκα ανά εβδομάδα – που περιελάμβαναν 10 λεπτά δυναμικής προθέρμανσης και 50 λεπτά ασάνα – για οκτώ εβδομάδες βελτίωσαν την πρόσληψη οξυγόνου, τη μυϊκή δύναμη και αντοχή και την κινητικότητα των αρθρώσεων.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram