6 βήματα για να βελτιώσετε την σχέση σας

Δημοσιεύθηκε 4 Φεβρουαρίου, 2024

Βελτιώστε την σχέση σας

Είτε η σχέση σας είναι ακόμα στην αρχή, είτε είστε με το ταίρι σας χρόνια, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτή την τεχνική που στοχεύει στην βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ σας.

Βήμα 1: Καθίστε αναπαυτικά. Όποιος από τους δύο θέλει, μπορεί να ξεκινήσει να μιλά για 3 λεπτά με το ρολόι. Ο άλλος σύντροφος θα πρέπει να ακούει σιωπηλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σκοπός είναι να μιλήσετε από καρδιάς. Για όλα όσα έχετε στο μυαλό σας και ό,τι θέλετε να μοιραστείτε. Όταν λήξει ο χρόνος, ολοκληρώστε τη σκέψη σας με λίγες μόνο λέξεις, χωρίς να καταχραστείτε το χρόνο του άλλου.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να συνεχίσετε να μιλάτε. Σίγουρα θα έχετε να πείτε πράγματα που δεν χωρούν σε 3 μόλις λεπτά. Αλλά θα πρέπει να σταματήσετε. Θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι είναι προτιμότερο πραγματικά να ακουστούν κάποιες δηλώσεις παρά να μιλάτε ακατάπαυστα χωρίς ουσιαστική ακρόαση και χωρίς προβληματισμό.

Αν είστε ο ακροατής, θα πρέπει να ακούτε με προσοχή. Απλά όμως να ακούτε. Όχι να σκέφτεστε πώς θα αντιδράσετε. Θυμηθείτε πως σε αυτό το τρίλεπτο δεν υπάρχει καμιά μάχη που «πρέπει» να κερδηθεί.

Ξεκινήστε να μιλάτε ιδανικά για πιο απλά και πιο… ανώδυνα θέματα και με τον καιρό μπορείτε να επεκταθείτε στα φλέγοντα ζητήματα που μπορεί να σας απασχολούν.

how often couples have sex 370x324 1

Βήμα 2: Αφού τελειώσει το πρώτο χρονόμετρο, ρυθμίστε το ξανά για 2 λεπτά. Ο ακροατής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό το χρόνο για να αναλογιστεί τι άκουσε, τα ακριβή δηλαδή λόγια, χωρίς όμως να ερμηνεύει ή να κάνει… άλματα κρίσης.

Όταν τελειώσει το χρονόμετρο, η οποιαδήποτε σκέψη θα πρέπει να σταματήσει.

Ως ακροατής, θυμηθείτε πως απλά θα πρέπει να κάνετε μια αντανάκλαση των σκέψεων του άλλου.

Το παρακάτω δεν αποτελεί εποικοδομητικό προβληματισμό:

«Είπες ότι δεν σε νοιάζει πού θα πάμε να φάμε, αλλά ξέρω ότι σε νοιάζει».

Αντίθετα, είναι σωστό να αναφέρετε:

«Σε άκουσα να λες ότι δεν σε νοιάζει πού θα πάμε να φάμε».

Δεν είναι επίσης εποικοδομητικό να ξεσπάσετε συναισθηματικά σε ό,τι ακούσατε, λέγοντας: «Πώς τολμάς και το λες αυτό!» «Το ήξερα ότι θα το έλεγες!» «Δεν έγινε ποτέ αυτό που ανέφερες!».

Βήμα 3: Ρυθμίστε ξανά το χρονόμετρο για 1 λεπτό.

Ο αρχικός ομιλητής απαντά σε αυτό το λεπτό στον προβληματισμό που έλαβε από τον σύντροφό του προηγουμένως.

Θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν: «Ευχαριστώ που με άκουσες» ή «Άκουσες μερικά πράγματα από όσα είπα, αλλά ίσως δεν άκουσες το εξής σημείο…», «Δεν είμαι σίγουρος/η ότι κατάλαβες, επιτρέψε μου να επαναλάβω το βασικό σημείο». Καλό είναι γενικά να μην ανοίξετε ένα καινούργιο θέμα αυτή τη στιγμή μιας και δεν υπάρχει άλλος χρόνος.

Βήματα 4-5-6: Αλλάξτε ρόλους και επαναλάβετε τα τρία πρώτα βήματα. Ρυθμίστε ξανά το χρονόμετρο για 3 λεπτά, με τον αρχικό ακροατή να μιλάει πρώτος αυτή τη φορά.

Ο νέος ακροατής ακούει για 3 λεπτά και, στη συνέχεια, χρειάζεται 2 λεπτά για να αναστοχαστεί όσα άκουσε.

Ο αρχικός ομιλητής αυτού του γύρου χρειάζεται στη συνέχεια 1 λεπτό για να απαντήσει στον προβληματισμό.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram