4 λόγοι για να τρως πιο συχνά ροδάκινα

Δημοσιεύθηκε 8 Αυγούστου, 2020

Ας ξεκινήσουμε από τις συστάσεις. Τα ροδάκινα είναι μικρά φρούτα με χνουδωτή φλούδα και γλυκιά λευκή ή κίτρινη σάρκα. Πιστεύεται ότι προέρχονταν από την Κίνα πριν από περισσότερα από 8.000 χρόνια. Τα ροδάκινα σχετίζονται με δαμάσκηνα, βερίκοκα, κεράσια και αμύγδαλα. Θεωρούνται stone fruits ή «πέτρινα» φρούτα επειδή η σάρκα τους περιβάλλει ένα κέλυφος που στεγάζει έναν βρώσιμο σπόρο.

Μπορούν να καταναλωθούν μόνa τους ή να προστεθούν σε ποικιλία πιάτων. Επιπλέον, τα ροδάκινα είναι θρεπτικά και μπορεί να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη πέψη, λείο δέρμα και ανακούφιση από αλλεργίες. Παρακάτω θα δεις τέσσερα διαφορετικά διατροφικά του οφέλη ή αλλιώς 4 λόγους για να τα έχεις στη διατροφή σου πιο συχνά αυτούς τους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

#1. Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Ένα μεσαίου μεγέθους ροδάκινο (150 γραμμάρια) παρέχει περίπου:

Θερμίδες: 58
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια
Ίνες: 2 γραμμάρια
Βιταμίνη C: 17% της ημερήσιας αξίας (DV)
Βιταμίνη Α: 10% του DV
Κάλιο: 8% του DV
Νιασίνη: 6% του DV
Βιταμίνη Ε: 5% του DV
Βιταμίνη Κ: 5% του DV
Χαλκός: 5% του DV
Μαγγάνιο: 5% του DV

#2. Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Η τακτική κατανάλωση φρούτων - συμπεριλαμβανομένων των ροδάκινων - μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς. Τα ροδάκινα μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων δείχνουν ότι τα ροδάκινα μπορεί να δεσμεύονται με χολικά οξέα - ενώσεις που παράγονται από το ήπαρ σου από χοληστερόλη.

Τα δεσμευμένα χολικά οξέα - μαζί με τη χοληστερόλη που περιέχουν - τελικά εκκρίνονται μέσω των περιττωμάτων σου, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

#3. Προστατεύουν το δέρμα σου

Τα ροδάκινα μπορεί να έχουν προστατευτικά αποτελέσματα που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα ροδάκινα μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του δέρματός σου να διατηρήσει την υγρασία - βελτιώνοντας έτσι την υφή του. Επιπλέον, τόσο οι δοκιμαστικοί σωλήνες όσο και οι μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα από άνθη ροδάκινου ή σάρκα που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης στην υπεριώδη ακτινοβολία.

#4. Μειώνουν τα συμπτώματα αλλεργίας

Τα ροδάκινα μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα αλλεργίας. Όταν το σώμα σου εκτίθεται σε αλλεργιογόνο, απελευθερώνει ισταμίνες ή χημικές ουσίες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σου σύστημα για να βοηθήσει να απαλλαγείς από το αλλεργιογόνο. Οι ισταμίνες αποτελούν μέρος του αμυντικού συστήματος του σώματός σου και προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα όπως φτέρνισμα, κνησμό ή βήχα.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram