3 τρόποι για να κρατάς την ψυχραιμία σου ό,τι κι αν προκύψει

Δημοσιεύθηκε 13 Μαΐου, 2022

Ο κορονοϊός, η ακρίβεια και όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο, μας έχουν οδηγήσει στο να είμαστε πιο αγχωμένες και συναισθηματικά ευμετάβλητες από ποτέ. Όλη την ώρα ακούμε άσχημες ειδήσεις και αυτό είναι φυσιολογικό να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε έντονα αρνητικά συναισθήματα και να μας οδηγεί σε αντιπαραθέσεις με ανθρώπους που αγαπάμε - γιατί καλώς ή κακώς, αυτοί είναι που συνήθως... πληρώνουν τη νύφη.

Κάθε φορά που ακούω για άσχημα περιστατικά, σκέφτομαι την καλύτερη συμβουλή ζωής που πήρα ποτέ, από τη μεγαλύτερη αδερφή μου: «Μην φρικάρεις!». Αυτό το «συναισθηματικό πλημμύρισμα»- - όπως το αποκαλούν οι ψυχολόγοι - πέρα από το ότι βλάπτει τις προσωπικές μας σχέσεις και δημιουργεί κάθε είδους δυσκολίες στην καθημερινότητά μας, επηρεάζει σημαντικά και τη λήψη αποφάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να το καταφέρεις αυτό, βέβαια, απαιτείται χρόνος και προσπάθεια. Παρακάτω θα βρεις 3 πρακτικές που προτείνουν οι ψυχολόγοι και θα σε βοηθήσουν πολύ.

#1. Μέτρα μέχρι το 30 (και σκέψου τις συνέπειες)

«Όταν είσαι θυμωμένος, μέτρα μέχρι το δέκα πριν μιλήσεις. Αν είναι πολύ θυμωμένος, μέχρι το εκατό», έγραψε ο Thomas Jefferson. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η στρατηγική λειτουργεί καλά υπό ορισμένες συνθήκες. Για παράδειγμα, τα άτομα με χαμηλό αυτοέλεγχο ανταποκρίθηκαν πιο γρήγορα και επιθετικά σε μια προσβολή σε σχέση με εκείνα που έχουν υψηλότερο αυτοέλεγχο. Η επιβολή μιας καθυστέρησης 30 δευτερολέπτων μείωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιθετικότητα και στις δύο περιπτώσεις ανθρώπων.

Ας πούμε ότι λαμβάνεις ένα προσβλητικό email από έναν πελάτη στη δουλειά και θέλεις να του απαντήσεις με τον ίδιο τρόπο. Πριν το κάνεις, μέτρα αργά μέχρι το 30. Σε αυτό το μεσοδιάτημα, φαντάσου το αφεντικό σου να διαβάζει αυτά τα emails (που θα μπορούσε να συμβεί), ή να έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με αυτόν τον πελάτη. Η απάντησή σου σίγουρα θα είναι πολύ πιο... κόσμια.

#2. Παρατήρησε τα συναισθήματά σου

Ο Βούδας δίδαξε τους οπαδούς του στο Maha-satipatthana Sutta ότι, για να διαχειριστεί κανείς τα συναισθήματά του, πρέπει να τα παρατηρήσει σαν να συνέβαιναν σε κάποιον άλλο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να τα καταλάβει και να τα αποτρέψει αντί να τα αφήσει να μετατραπούν σε κάτι καταστροφικό.

Δοκίμασέ το μόνη σου όταν έχεις μια έντονη διαφωνία με τον σύντροφό σου ή μια φίλη και νιώθεις θυμό. Κάθισε ήσυχα και σκέψου τα συναισθήματα που νιώθεις. Παρατήρησε τον θυμωμένο εαυτό σου σαν να βλέπεις αυτή τη συμπεριφορά σε έναν άλλον άνθρωπο. Τότε πες στον εαυτό σου: «Δεν είμαι αυτή. Δε θα επιτρέψω στον "κακό" εαυτό μου να με διαχειριστεί ούτε να πάρει αποφάσεις για εμένα».

3. Γράψε στο ημερολόγιό σου

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι όταν είσαι αναστατωμένη, αν γράψεις για αυτό που νιώθεις, αισθάνεσαι αμέσως καλύτερα. Το ημερολόγιο είναι στην πραγματικότητα ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιτευχθεί η μεταγνώση, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί συναισθηματική γνώση και ρύθμιση, η οποία παρέχει μια αίσθηση ελέγχου. Πρόσφατη έρευνα το δείχνει πολύ ξεκάθαρα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020, οι προπτυχιακοί φοιτητές στους οποίους ανατέθηκε δομημένο αυτοανακλαστικό ημερολόγιο ήταν σε θέση να κατανοήσουν και να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους σχετικά με τη μάθηση.

Εάν βρίσκεσαι, για παράδειγμα, σε μια σχέση που είναι οξυμένη ενάντια στις επιθυμίες σου, μην χρησιμοποιείς μια συγκρουσιακή προσέγγιση αμέσως. Αντίθετα, αφιέρωσε μερικές ημέρες για να καταγράψεις τι συμβαίνει όσο το δυνατόν ακριβέστερα, καθώς και την αντίδρασή σου σε αυτό. Κατάγραψε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να αντιδράσεις εποικοδομητικά, με βάση διαφορετικές πιθανές απαντήσεις από το άλλο άτομο. Θα διαπιστώσεις ότι είσαι πολύ πιο ήρεμη και ικανή να αντιμετωπίσεις την κατάσταση, ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι δεν επιλύεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram