Υποκατάστατα ζάχαρης: Οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία

Δημοσιεύθηκε 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο οργανισμός τονίζει ότι η σύστασή του ισχύει για όλους τους ανθρώπους εκτός από αυτούς με προϋπάρχοντα διαβήτη.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η χρήση γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη (NSS), «δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη χρησιμοποιούνται ευρέως ως συστατικό σε προσυσκευασμένα τρόφιμα και ποτά και μερικές φορές προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά απευθείας από τους καταναλωτές.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με NSS δεν βοηθά στον έλεγχο του βάρους μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως είναι η κατανάλωση τροφών με φυσικά σάκχαρα, δηλαδή φρούτα ή τρόφιμα και ροφήματα χωρίς ζάχαρη», τόνσε ο Φραντσέσκο Μπράνκα, διευθυντής του ΠΟΥ για θέματα διατροφής και ασφάλειας τροφίμων.

«Τα NSS δεν είναι απαραίτητοι διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν τα γλυκαντικά στη διατροφή τους εντελώς, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους», πρόσθεσε.

Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν συνολικά 283 μελέτες. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η σύσταση είναι «υπό όρους», διότι η διαπιστωμένη σχέση μεταξύ των γλυκαντικών και των αποτελεσμάτων των ασθενειών μπορεί να συγχέεται από περίπλοκα πρότυπα χρήσης γλυκαντικών και τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στις μελέτες.

«Αυτό σηματοδοτεί ότι οι αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε αυτή τη σύσταση μπορεί να απαιτούν ουσιαστική συζήτηση σε συγκεκριμένα πλαίσια χωρών, που συνδέονται, για παράδειγμα, με την έκταση της κατανάλωσης σε διάφορες ηλικιακές ομάδες», αναφέρει σε δελτίο τύπου.

Ο ΠΟΥ εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσληψη ζάχαρης το 2015, συνιστώντας στους ενήλικες και τα παιδιά να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής τους πρόσληψης. Μετά από αυτή τη σύσταση, το ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης είχε ενταθεί, αναφέρεται στην ανασκόπηση.

Η ανασκόπηση έδειξε επίσης ότι ενδέχεται να υπάρχουν «δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες» από τη μακροχρόνια χρήση υποκατάστατων ζάχαρης, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η σύσταση του ΠΟΥ αναφέρεται σε συνθετικά γλυκαντικά χαμηλών ή καθόλου θερμίδων και φυσικά εκχυλίσματα, τα οποία μπορεί να τροποποιηθούν χημικά, όπως ακεσουλφάμη καλίου, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, κυκλαμικό οξύ, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια και παράγωγα στέβιας.

Ο οργανισμός τονίζει ότι η σύστασή του ισχύει για όλους τους ανθρώπους εκτός από αυτούς με προϋπάρχοντα διαβήτη.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram