Τροφές με υδατάνθρακες που δεν παχαίνουν. Και όμως υπάρχουν!

Δημοσιεύθηκε 3 Ιανουαρίου, 2022

Ένας είδος υδατανθράκων, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αύξηση του βάρους αλλά μάλιστα βοηθά στην καλύτερη διαχείρισή του.

Πρόκειται για το λεγόμενο «ανθεκτικό άμυλο», το οποίο, όπως φανερώνει και το όνομά του, «αντιστέκεται» στη διαδικασία της πέψης. Όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται στο λευκό ψωμί, στα λευκά ζυμαρικά και στα γλυκά, ο οργανισμός μας τους διασπά και τους απορροφά πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το ανθεκτικό άμυλο «προσπερνά» το λεπτό έντερο (όπου διασπώνται οι περισσότερες τροφές) και κατευθύνεται απευθείας στο παχύ έντερο ώστε να μεταβολιστεί. Εκεί, ζυμώνεται και μετατρέπεται στα λεγόμενα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία αξιοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας. Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί επίσης ως πρεβιοτικό, τρέφοντας τα καλά βακτήρια του εντέρου.

diatrofi

Η αργή διάσπασή του από τον οργανισμό, η μετατροπή του σε χρήσιμα λιπαρά οξέα και η συμβολή του στην υγεία του γαστρεντερικού, είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που το ανθεκτικό άμυλο ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους υδατάνθρακες.

1.Όσπρια, όπως τα φασόλια
2.Προϊόντα ολικής άλεσης
3.Σπόροι
4.Ωμή πατάτα
5.Άγουρες μπανάνες

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram