Το κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι ευφυείς άνθρωποι, σύμφωνα με έναν καθηγητή του Yale

Δημοσιεύθηκε 10 Μαΐου, 2022

Τη λέξη «ιδιοφυΐα» τη λέμε πολύ εύκολα στην καθημερινότητά μας. Όταν μιλάμε για κάποιον ότι είναι πραγματικά ιδιοφυΐα, σημαίνει πως πρόκειται για έναν εξαιρετικά έξυπνο άνθρωπο, σωστά;

Ο Craig Wright, PhD, συγγραφέας του The Hidden Habits of Genius, εξηγεί ότι ο όρος περιλαμβάνει τόσα πολλά που δεν καταλαβαίνουμε στην πραγματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όλοι χρησιμοποιούν τη λέξη, αλλά κανείς δεν την ορίζει πραγματικά. Κατά περίεργο τρόπο, μπορεί να αναχθεί σε μια απλή μαθηματική εξίσωση», λέει ο Δρ Wright, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Yale. «Η ιδιοφυΐα ισούται με τη σημασία επί τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από τη διάρκεια. Ο αντίκτυπος των ιδιοφυών στην κοινωνία - δεν είναι διασημότητα, δεν είναι μια εφάπαξ αναλαμπή που υπάρχει εκεί για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και μετά ο πολιτισμός προχωρά. Είναι κάτι που επηρεάζει τις ζωές και αλλάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα», συμπληρώνει.

«Υπάρχουν πολλές κρυφές συνήθειες ιδιοφυΐας», λέει ο Δρ Wright. Ένα κοινό πράγμα που έχουν όλες οι ιδιοφυΐες, είναι να σκέφτονται ενάντια στο προφανές. Οι "αντίθετοι" ξεχωρίζουν», λέει ο Δρ Wright, «Χρειαζόμαστε αντίθετους, αυτούς που πάνε κόντρα στο προφανές, στο κοινό. Εάν είσαι αντιθετικός στοχαστής...τότε βρίσκεσαι στον δρόμο προς την ιδιοφυΐα».

Ο Δρ Wright λέει ότι το πρώτο βήμα είναι η διασφάλιση ίσων ευκαιριών. «Η ίδια η έννοια της ιδιοφυΐας βασίζεται στην ανισότητα», λέει. «Θα υπάρξουν άτομα ή ίσως ομάδες ατόμων που θα δημιουργήσουν ένα εμβόλιο για τον ιό COVID και αυτό θα έχει βαθιά επίδραση. Οι υπόλοιποι από εμάς δεν θα το κάνουμε αυτό. Αυτοί θα είναι οι παίκτες που θ΄αλλάξουν το παιχνίδι και δεν θα μπορούν όλοι να είναι σαν αυτούς. Αλλά αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως δεν θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε την ιδιοφυΐα, την ικανότητα να αλλάξουμε την κουλτούρα προς το καλύτερο, εκτός και αν δώσουμε δικαίωμα σε όλους σε ισότιμη βάση. Και αυτό σημαίνει να δώσουμε σε όλους ίσες ευκαιρίες όσον αφορά την εκπαίδευση, την ενθάρρυνση και φυσικά να έχουν τα απαιτούμενα υλικά για να έχουν στη διάθεσή τους ώστε να κάνουν το καλύτερο που μπορούν», συμπληρώνει ο καθηγητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram