Τι σημαίνει για την υγεία σου αν ιδρώνεις πολύ;

Δημοσιεύθηκε 20 Αυγούστου, 2023

Ξεκινάμε με τα βασικά: O ιδρώτας στην πραγματικότητα κάνει καλό. Η εφίδρωση είναι μια φυσική λειτουργία που βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Τις περισσότερες φορές, η εφίδρωση εξυπηρετεί το σκοπό της γρήγορα: Δροσιζόμαστε, σταματάμε να ιδρώνουμε και δεν το σκεφτόμαστε περαιτέρω.

Η υπερβολική εφίδρωση όμως, γνωστή με ιατρικούς όρους ως υπεριδρωσία, μπορεί να είναι πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής των ατόμων που την αντιμετωπίζουν. Ας δούμε λοιπόν μερικούς από τους λόγους που μπορεί να ιδρώνεις τόσο εύκολα, τι σημαίνει για την υγεία σου και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι μπορεί να σε κάνει να ιδρώνεις πολύ;
Υπάρχουν δύο τύποι υπερβολικής εφίδρωσης:

Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία, η οποία δεν συνδέεται με κάποια υποκείμενη ασθένεια
Η δευτερογενής υπεριδρωσία, η οποία προκαλείται από μια ιατρική κατάσταση όπως ο διαβήτης, μια λοίμωξη ή ορμονικές αλλαγές ή πιθανώς ως αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής.

Πρωτοπαθής υπεριδρωσία
Η μη φυσιολογική εφίδρωση χωρίς ιατρική αιτία ονομάζεται πρωτοπαθής, εστιακή υπεριδρωσία. Ουσιαστικά μιλάμε για υπερβολική παραγωγή ιδρώτα σε κάποιες περιοχές του σώματος (μασχάλες, πέλματα, παλάμες και πρόσωπο) η οποία δεν συνδέεται με υποκείμενες ασθένειες, ενώ επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων. Οφείλεται σε δυσλειτουργία του συμπαθητικού, νευρικού συστήματος και υπάρχει συνήθως γενετική προδιάθεση. Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία συνήθως ξεκινά στην εφηβεία.

Ορμονικές αλλαγές
Κατά την εμμηνόπαυση, οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι πολύ συχνές. Οι εξάψεις μπορεί να σε κάνουν να ιδρώσεις παντού, ιδιαίτερα στο πρόσωπο, το κεφάλι και το στήθος. Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αυξημένη εφίδρωση μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορμονική ανισορροπία. Μερικά άλλα συμπτώματα μιας ορμονικής ανισορροπίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

αύξηση βάρους
κούραση
αυξημένη ευαισθησία στο κρύο ή τη ζέστη
ξηρό δέρμα
δυσκοιλιότητα ή πιο συχνές κενώσεις

Διαβήτης
Τα άτομα με διαβήτη, μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν υπερβολική εφίδρωση ή νυχτερινές εφιδρώσεις όταν το σάκχαρό τους είναι χαμηλό (υπογλυκαιμία). Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια της ινσουλίνης ή άλλων φαρμάκων για τον διαβήτη.

Μόλυνση
Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί επίσης να είναι σημάδι μόλυνσης. Μερικά παραδείγματα λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση είναι η φυματίωση, η ενδοκαρδίτιδα, και η οστεομυελίτιδα.

Φάρμακα
Ο υπερβολικός ιδρώτας μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια πολλών τύπων φαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για τον διαβήτη και θεραπειών ορμονικής υποκατάστασης.

Άλλες αιτίες εφίδρωσης
Υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις που μπορούν να σε κάνουν να ιδρώνεις πιο πολύ και πιο εύκολα, όπως:

αγχώδεις διαταραχές
αυτοάνοσες διαταραχές
λευχαιμία
διαταραχές του θυρεοειδούς
στέρηση αλκοόλ

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram