Τι μπορείτε να κάνετε για να είναι το σπίτι δροσερό μέσα στον καύσωνα

Δημοσιεύθηκε 21 Ιουλίου, 2023

Νέος καύσωνας βρίσκεται ήδη εδώ και για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη χρειάζονται διάφορα πράγματα δεν αρκεί να ανάψετε το κλιματιστικό.

Κλείστε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε

Αν δεν διαθέτετε τρόπο δροσίσματος όλων των δωματίων, κλείστε την πόρτα σε εκείνα που δεν χρησιμοποιείτε. Με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί η δροσιά στα δωμάτια όπου βρίσκεστε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείστε τα παράθυρα και τραβήξτε τις κουρτίνες

Ποσοστό έως και 30% της ανεπιθύμητης θερμότητας στα σπίτια προέρχεται από τα παράθυρα. Μελέτες έχουν δείξει πως με κλειστά παράθυρα και κουρτίνες μπορεί να παραμείνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού έως και 6 βαθμούς χαμηλότερη απ’ ό,τι αν ήταν ανοιχτά. Φροντίστε μόνο να τα κλείσετε νωρίς το πρωί, ειδάλλως δεν θα προλάβετε τη ζέστη.

Βάλτε τους ανεμιστήρες οροφής να κινούνται ανάποδα

Το καλοκαίρι οι ανεμιστήρες οροφής πρέπει να περιστρέφονται γρήγορα και αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού, για να δημιουργούν ένα δροσερό αεράκι. Αντιθέτως, τον χειμώνα πρέπει να περιστρέφονται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού για να ωθούν προς τα κάτω την θερμότητα που συσσωρεύεται ψηλά στον αέρα.

Μην αφήσετε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου

Πολλοί νομίζουν ότι θα δροσιστούν αν αφήσουν για λίγο ανοικτή την πόρτα του ψυγείου. Η τακτική αυτή όμως έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: τελικά θα αυξήσει τη ζέστη στο χώρο, λόγω της υπερθέρμανσης της συσκευής.

Βάλτε τον ανεμιστήρα να «διώχνει» τον αέρα

Αν το σπίτι σας είναι πολύ ζεστό, βάλτε τον ανεμιστήρα μπροστά σε ένα ανοικτό παράθυρο και ανάψτε τον. Φροντίστε όμως να «βλέπει» προς τα έξω και όχι να ωθεί τον αέρα προς τα μέσα. Με αυτό τον τρόπο θα «τραβήξει» τον ζεστό αέρα έξω από το σπίτι σας και θα δροσίσει την ατμόσφαιρα μέσα σε αυτό.

Ακόμα περισσότερη δροσιά θα νιώσετε αν βάλετε μπροστά στον ανεμιστήρα ένα μπωλ με παγάκια. Ύστερα, ρυθμίστε το μηχάνημα με τρόπο ώστε η ροή του αέρα να περνάει πρώτα από αυτά.

Αποφύγετε την μαγειρική

Η πολλή ζέστη ούτως ή άλλως θα θερμάνει πολύ το σπίτι σας. Δεν χρειάζεται να ανάψετε και τις εστίες της κουζίνας ή τον φούρνο για να μαγειρέψετε. Αγοράστε λοιπόν κάτι από το σούπερ μάρκετ, παραγγείλετε έτοιμο φαγητό ή φάτε μόνο ωμή τροφή.

Απενεργοποιήστε όλες τις περιττές πηγές θερμότητας

Αν έχετε στο σπίτι λαμπτήρες πυρακτώσεως, εκπέμπουν πολλή θερμότητα όποτε τους ανάβετε. Θερμότητα εκπέμπει και το κομπιούτερ που το αφήνετε ανοικτό με τις ώρες ή το πλυντήριο πιάτων όταν λειτουργεί.

Να ανοίγετε το βράδυ πόρτες και παράθυρα

Το βράδυ είναι ιδανικό για καλό δρόσισμα του σπιτιού. Αρκεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να είναι χαμηλότερη από αυτήν στο σπίτι σας. Μόλις λοιπόν νιώσετε ότι υποχώρησε αισθητά η ζέστη, να ανοίγετε για λίγη ώρα μπαλκονόπορτες ή/και παράθυρα.

Να σβήνετε λοιπόν τα φώτα που δεν χρειάζεστε (αρκεί να είστε ασφαλείς και χωρίς πολλά φώτα αναμμένα). Και να μην βάλετε πλυντήριο έως ότου περάσει η πολλή ζέστη.

Copyright © 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram