Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν σιγά σιγά και η όρεξη για γλυκίσματα ανοίγει. Τι καλύτερο επομένως από ένα ταψί μελομακάρονα για εσάς και την οικογένεια σας; Με αυτή τη συνταγή σίγουρα θα ξετρελαθείτε. Δοκιμάστε αυτά τα πεντανόστιμα μελομακάρονα και δεν θα χάσετε. Θα μοσχοβολήσει όλο το σπίτι σας.
Για τη ζύμη
Για το σιρόπι
Αρχικά, βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μπολ και το χτυπάμε με το μίξερ καλά, μέχρι να ασπρίσει.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού.
Στην συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, τη διαλυμένη σόδα, τα καρύδια, την αμμωνία και τα μπαχαρικά.
Συνεχίζουμε να τα χτυπάμε όλα στο μίξερ και προσθέτουμε λίγο – λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.
Έπειτα, πλάθουμε τα μελομακάρονα και με έναν τρίφτη τυριού πατάμε τη μια τους πλευρά, ώστε να δημιουργηθεί το σχέδιο του.
Τα τοποθετούμε σε ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Στο μεταξύ, βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν βράση.
Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά, βουτάμε τα μελομακάρονα ένα – ένα στο σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή σπάτουλα.
Τέλος, τα στρώνουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και με καρύδια κοπανισμένα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!