ΥΛΙΚΑ
Για το χοιρινό
5 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μηλόξιδο
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
2 κ.σ. μείγμα 5 spices
1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
1 κ.γ. κρεμμύδι, σε σκόνη
1/2 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
2 κρεμμύδια
2,5 κιλά χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκαλο
150 γρ. νερό
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για τα λαχανάκια Βρυξελλών
1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών
αλάτι
6 φέτες μπέικον
πιπέρι
200 γρ. κάστανα, βρασμένα
50 γρ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φύλλα θυμαριού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το χοιρινό
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, τον χυμό λεμονιού, το μείγμα 5 spices, την αποξηραμένη ρίγανη, το κρεμμύδι σε σκόνη, το κύμινο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μείγμα της μαρινάδας στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τις απλώνουμε σε ένα ταψί.
Τοποθετούμε το χοιρινό πάνω από τις φέτες των κρεμμυδιών και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
Ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθεί το χοιρινό εντελώς από τη μαρινάδα.
Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο από 3 έως 8 ώρες.
Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Προσθέτουμε στο ταψί το νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες.
Ελέγχουμε στον μισό χρόνο το ψητό μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον υγρά και -αν χρειάζεται- ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα.
Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 220° C, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το κρέας.
Βγάζουμε το κρέας από το ταψί και το διατηρούμε ζεστό σε μια πιατέλα σκεπάζοντάς το με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Αδειάζουμε τα υγρά που έχουμε στο ταψί μαζί με τα κρεμμύδια σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη σάλτσα.
Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
Για τα λαχανάκια Βρυξελλών
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
Κόβουμε το κοτσάνι από τα λαχανάκια Βρυξελλών και αφαιρούμε τυχόν μαραμένα εξωτερικά φύλλα.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό σε δυνατή φωτιά μαζί με λίγο αλάτι και αφήνουμε να βράσει.
Ρίχνουμε τα λαχανάκια και βράζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Σουρώνουμε τα λαχανάκια και τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
Αφήνουμε να στραγγίξουν καλά από το νερό και τα αδειάζουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί 30x40 εκ.
Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το ρίχνουμε στο ταψί.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα κάστανα, το ελαιόλαδο και το θυμάρι.
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν το μπέικον και τα λαχανάκια.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
Σερβίρουμε το χοιρινό με τα λαχανάκια Βρυξελλών και τη σάλτσα.
Πηγή: akispetretzikis.com